Glitterkonijnen

Hoe glamoureus was de `launchparty' van de Nederlandse editie van het Amerikaanse blad `Glamour' (anno 1938) deze week? Jetty Ferwerda en Peter Stigter (beeld) waren er bij.

Wordt Nederland glamourous, of staan we erbij en kijken we er naar? Afgelopen woensdag werd het nieuwe tijdschrift Glamour gepresenteerd in het Amsterdamse Amstelhotel. Een echte glamourparty, met rode loper, stretchlimo's, vips, paparazzi, champagne, cocktails en een gastoptreden van actrice/zangeres Juliette Lewis. De rauwe schreeuwpop van Lewis en het sjieke van het Amstel kenmerken ook het karakter van het nieuwe tijdschrift, niet alleen elegant, duur en serieus maar ook goedkoop, alledaags en tongue in cheek. Een soort Hollandse vertaling van glamour, wat ook zichtbaar was in het kleedgedrag van de gasten. Soms was het wel even slikken bij het zoveelste pseudo-vintage terlenka bloemenjurkje en cocktailpakje met te korte laarzen, maar er liepen ook juweeltjes tussen. Zoals het modeteam van het blad zelf, de stylisten Jetteke van Lexmond (in zwart Viktor & Rolf) en Martien Mellema (van top tot teen in AG Nauta couture). Wat denken zij bij het woord glamour? Jetteke: `genieten in de breedste zin van het woord'. Martien: `Glamour to the people'. Kersverse hoofdredactrice Karin Swerink maakt eerst een dansje op haar onmogelijk hoge Gucci's voordat ze poseert in haar zwarte jurk van Percy Irausquin. ,,Glamour betekent voor mij: het leven is maakbaar. Het zit in je, alleen je moet wel durven. En Nederland gaat de goede kant op. Mensen kleden zich vaker mooi in plaats van alleen maar praktisch.'' Beautyredactrice Brigitte Tellier ziet er misschien wel het meest glamourous uit van allemaal in haar witte feeënjurk van Tara Jarmon. Ons oog valt daarna meteen op de stropdas van haar vriend Eric Frenken, lid van het ontwerpteam bij Viktor & Rolf. De zwarte das met glitterkonijn van Viktor & Rolf Monsieur doet het goed op zijn zwarte vintageshirt.

In de verte spotten we het modeteam van het blad Avantgarde, met celeb/ontwerpster Judith Osborne aan hun arm. Bas van Schaik en Allard Honig zijn gekleed in Ralph Lauren en jeans van Gap en Armani, en Judith draagt haar eigen sex-kitten label en schoenen van Manolo Blahnik. Het duurt even voordat het drietal een reactie kan geven op het woord glamour. ,,Eh, eh, niet-Nederlands, sexy, het goede leven.'' Nou, daar kunnen we het mee doen. Nee, dan de reactie van Red-redactrice Karen van Ede, gekleed in Mango en Karen Millen: ,,Glamour is voor mij minder overdaad en luxe, het is genoeg geweest.'' Haar vriend, fotograaf Rollan Didier gekleed in shirt van Roberto Cavalli, denkt aan iets anders: ,,Een vrouw op haar best.'' Een man naar ons hart.

    • Peter Stigter
    • Jetty Ferwerda