F.W. Murnau en Willem Breuker: Faust (BVHAAST DVD 0705)

De (stomme) film die regisseur F.W. Murnau in 1926 maakte van Faust is inmiddels net zo klassiek als het verhaal van Goethe zelf. Goed en kwaad, de eeuwige jeugd, maagdelijkheid en familie-eer: het zijn zulke universele thema's dat deze film ook gisteren door een moslim gemaakt had kunnen zijn.

Deze Faust is nu voorzien van een soundtrack van Willem Breuker, uitgevoerd door zijn Kollektief onder leiding van Leonard van Goudoever. De muziek ondersteunt het verhaal zoals het hoort en zorgt daarnaast voor wat relativering als het expressionisme van Murnau tot wat al te vette beeldtaal leidt. Zo klinkt de mondharmonica van Hermine Deurlo in een scène bijna net zo luchtig als die van Toots Thielemans in Turks Fruit.

Goede muziek, prachtige film met aan het eind het woord LIEBE in kapitalen. Dat deze versie 106 minuten duurt in plaats van 91 zoals in de meeste boekjes staat, is te danken aan Luciano Berriatúa die de film in '95 knap restaureerde. Voor Nederlandse of Engelse ondertitels kan men kiezen.

Film:*****

Muziek:****

    • Frans van Leeuwen