Europa steunt VS met oliereserves

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) gaat twee miljoen vaten ruwe olie per dag beschikbaar stellen om zo de Verenigde Staten te hulp te komen. Nederland, dat lid is van het IEA, heeft toegezegd dat het daarvoor zijn oliereserves gaat aanspreken.

Een deel van de olieproductie in de VS is deze week stil komen te liggen door de orkaan Katrina. President Bush heeft al gezegd dat de Verenigde Staten de eigen oliereserves in zullen zetten om de eerste nood te lenigen.

Het IEA gaat in ieder geval voor een periode van dertig dagen olie leveren, waardoor het totaal aantal vaten voor de VS op zestig miljoen komt. Het agentschap vertegenwoordigt een groep van 26 geïndustrialiseerde landen, die bij crises in actie kan komen zodat de internationale oliemarkt niet verstoord raakt.

De maatregel zorgde meteen voor een daling van de olieprijzen, die deze week tot boven de 70 dollar per vat waren gestegen op de termijnmarkt in New York. Die prijs was gisteren weer gezakt naar iets onder de 67 dollar. In Londen zakte het toonaangevende Brent (olie uit de Noordzee) naar ruim 65 dollar.

De helft van de toegezegde zestig miljoen vaten wordt door Europese landen geleverd. Dat Nederland een van die landen is, werd gisteren desgevraagd bevestigd door een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.

Duitsland, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië hebben hun hulp ook al toegezegd. Hetzelfde geldt voor IEA-lid Canada. Het zal naar schatting drie weken duren voordat de eerste vaten olie uit Europa in de VS aankomen.

De strategische olievoorraad van Nederland omvat 4,8 miljoen ton olie ofwel 35 miljoen vaten. Dat is genoeg om Nederland bij een oliecrisis negentig dagen van olie te voorzien.

De laatste keer dat het IEA ingreep bij een noodsituatie was tijdens de Golfoorlog in 1991.