Diverse artiesten:

Op Lowlands bleek het al: house en techno volgens Michael Mayer is springlevend en kan gemakkelijk zonder modieuze, vrijblijvende electro- en rock-invloeden. Mayers Kompakt-label doet vermoeden dat Keulen het epicentrum is van die muziek, en deze dubbele compilatie kent tussen de 24 nummers van Mayer en geestverwanten amper inzakkertjes. In een meeslepende, minimalistische opzet, waarin alle overbodige opsmuk doeltreffend is gewist, wordt het onderscheid tussen techno en house opgeheven zodat er uiterst meeslepende, kristalhelder vormgegeven dansmuziek overblijft. Referenties aan hitpop worden niet gemeden, zoals blijkt uit ondermeer zijn visie op `Action' van The Field, dat uit het intro van de oude Motown-stamper `I'll Be There' (Four Tops) een razendspannende danskraker bouwt. Kompakt biedt vooral een spannende, toegankelijke update van het aloude Berlijnse Basic Channel-geluid, waarbij het goed is om te zien dat oudgedienden Andreas Dorau en Thomas Fehlmann, ooit in actie met BC's Moritz von Oswald, hier ook present zijn.

Kompakt Total 6 (Kompakt, distr. NEWS)*****

    • Jacob Haagsma