DIEREN

Om een kudde schapen doorgang te verlenen moesten we de berm in langs een weg bij Ozerro, 15 kilometer van Milaan. Een herder voor en een herder achter de kudde. Daar weer achter een pick up met een kleine aanhanger.

De Italiaanse automobilisten stapten uit. Meestal ontploffen ze bij ieder oponthoud. Geleund over de auto keken ze in de avondschemering rustig toe. Op hun gezichten lag een vertederde glimlach.

De volgende morgen leidde een keutelspoor naar een bos bij Vigevano, vier kilometer verderop. Daar was tussen de bomen de nacht doorgebracht. Vijftienhonderd schapen, een stuk of twintig geiten en tien ezels trokken verder, richting Alpen.

Voor de pasgeboren lammetjes lag het tempo van de kudde nog te hoog. De meeste werden in het dichte aanhangertje gestouwd.

Op een paar na. Die mochten met de ezel mee, voor de glimlach.

Die herders zijn ook niet gek.