Bio-boeren willen kip weer buiten

Biologische pluimveehouders dreigen hun kippen weer buiten te laten lopen als er niet snel duidelijkheid komt over hun toekomst. Dat stelt voorzitter Chris Borren van de Biologische Pluimveehouders Vereniging. ,,Als deze ophokplicht lang duurt, worden wij in ons bestaan bedreigd. Dan rest ons geen andere keus dan de kippen weer buiten te laten'', aldus Borren.

Alle commerciële pluimveehouders zijn sinds bijna twee weken verplicht hun kippen in de stal te houden. Deze zogenoemde ophokplicht is bedoeld om de kans op besmetting met vogelgriep via de mest van trekvogels zo klein mogelijk te houden. Alleen hobbykippen mogen buiten blijven lopen.

De Biologische Pluimveehouders Vereniging overweegt leden te adviseren om de ophokplicht te negeren, ,,als wij niet serieus genomen worden door het ministerie van Landbouw'', aldus Borren. Er is volgens de pluimveehouders veel onduidelijkheid over de invulling van de ophokplicht. Het ministerie heeft bepaald dat kippen buiten mogen blijven lopen indien deze ren ,,mestdicht'' is overkapt. Dat wil zeggen dat de overkapping geen mest van trekvogels doorlaat. Borren: ,,Zo'n overkapping is veel te duur. Bovendien moeten we er een bouwvergunning voor aanvragen die maanden op zich laat wachten. Die overkapping is een fopspeen van het ministerie.''

Ook willen de biologische kippenboeren dat er snel duidelijkheid komt over de prijs van de eieren. ,,De afzet van onze eieren is niet gegarandeerd'', aldus Borren. ,,Wij krijgen signalen uit Brussel dat de Europese Commissie het binnenhouden van kippen niet als een veterinaire noodzaak ziet. Dat zou betekenen dat onze eieren als gewone en goedkopere scharreleieren verkocht moeten worden.''

De Algemene Inspectie Dienst (AID) van het ministerie van LNV ziet toe op de naleving van de ophokplicht. Commerciële bedrijven die pluimvee buiten hebben lopen, krijgen eerst een waarschuwing, daarna volgen sancties. ,,Wij hopen dat de pluimveehouders inzien dat deze maatregel nodig is om de vogelgriep te voorkomen'', aldus een woordvoerder van het ministerie.

Volgens de Biologische Pluimveehouders Vereniging is er inmiddels ,,een aantal'' bedrijven dat grote moeite heeft om de kippen rustig te houden. De kippen pikken elkaar in de veren, hetgeen tot kannibalisme kan leiden.

    • Arjen Schreuder