Analisten zijn teleurgesteld over banengroei VS

In de Verenigde Staten (VS) zijn er in augustus 169.000 banen erbij gekomen, de landbouwsector niet meegerekend. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid gisteren bekendgemaakt. Het aantal was minder dan analisten hadden verwacht. Die rekenden op 197.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Voor het departement zelf viel het cijfer juist hoger uit dan verwacht. Over de maanden juni en juli moest het de banengroei met 44.000 naar boven bijstellen. De nieuwe banen zijn in vele sectoren te vinden, alhoewel de fabrieksarbeid afnam, net als de banen in de maakindustrie. De werkloosheid zakte in augustus naar 4,9 procent van de beroepsbevolking. Dat was het laagste percentage sinds augustus 2001. In de jongste arbeidsmarktcijfers zijn niet de gevolgen van de orkaan Katrina meegenomen.