AGENDA SEPTEMBER

3

Sporen van Noorderlicht

De fotomanifestatie Noorderlicht wordt het ene jaar in Groningen, het andere jaar in Leeuwarden gehouden. Dit jaar is Groningen weer aan de beurt. In de der Aa-kerk is de hoofdmanifestatie, getiteld Traces and Omens, 'over fotografie die de vluchtigheid van het moment overstijgt'. Verder is er onder meer een expositie over 'Verborgen terreinen', waar vier fotografen een reeks eeuwenoude borg- en kerkterreinen in de provincie Groningen in beeld brengen, de tentoonstelling 'Eiland' over Schiermonnikoog, en de expositie 'Land van belofte', waar vijf bekende fotografen, onder wie Anders Petersen (foto) de stad Groningen en de Groningers hebben gefotografeerd. Tot en met 9 oktober.

10

Gergjev en de 19de eeuw

In zijn tiende Gergjev Festival presenteert Valery Gergjev 'Iconen van het fin de siècle', van Wagner en Liszt tot en met Bruckner, Mahler en Strauss. 'Het was een rijke tijd en de kunst was weelderig. En tegelijkertijd was er de angst dat alles als een zeepbel uit elkaar zou spatten. Dat gevoel heb ik in deze tijd opnieuw: overvloed en bezorgdheid', zegt de wereldberoemde dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in zijn toelichting. Naast de concerten zijn er films (o.a. Ludwig II van Visconti), inleidingen, een kinderprogramma en een soiree in museum Boijmans van Beuningen. Het festival duurt tot en met 17 september.

10

Robert Zandvliet in De Pont

Kunstenaar Robert Zandvliet (1970) verraste de kunstwereld halverwege de jaren negentig met forse schilderijen van alledaagse voorwerpen als een televisie, een fototoestel, een caravan, een zonnebril, een chocoladereep of een haarspeld, neergezet in dunne temperaverf. Daarna volgden voorstellingen van landschappen en snelwegen, gekenmerkt door een lange horizon en een laag perspectief, die met een grote vanzelfsprekendheid op het doek gezet waren. Zandvliet stapte vervolgens over op een meer abstracte stijl waarin de snelwegen gereduceerd werden tot patronen van verf. Op een overzichtstentoonstelling in De Pont is die hele ontwikkeling mooi te volgen.

Tot en met 8 januari.

13

Zestig keer VN

Opening van de zestigste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Op 26 juni 1945 ondertekenden vertegenwoordigers van vijftig landen in San Fransisco het VN-handvest vanuit de gedachte dat de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog zich nooit mochten herhalen. Inmiddels zijn 191 landen lid. De afgelopen jaren is de VN onder vuur komen te liggen door onder meer de verdeeldheid over Irak in de Veiligheidsraad, de corruptie bij het Iraakse olie-voor-voedselprogramma en beschuldigingen van seksueel misbruik door VN-soldaten. Het zestigjarig jubileum staat in het teken van hervorming van de organisatie. Nederland wordt in New York vertegenwoordigd door premier Balkenende, minister Bot van Buitenlandse Zaken en minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking.

18

Krijgt Duitsland een vrouw?

Duitsland moet kiezen: Angela Merkel of toch weer Gerhard Schröder. Gerhard Fritz Kurt Schröder (1944) werd in 1998 bondskanselier. Maar de succesvolle jaren van Schröder (SPD) en coalitiegenoot Die Grünen zijn voorbij. In mei gooide Schröder de handdoek in de ring en besloot tot vervroegde verkiezingen. Zijn tegenstander is Angela Dorothea Merkel (1954) van de christen-democratische CDU/CSU. Bij winst zal ze waarschijnlijk een coalitie ('Schwarz/Gelb') vormen met de liberale FDP. Duitsland zal dan voor het eerst een vrouw hebben als bondskanselier. En als FDP-leider Guido Westerwelle het vice-kanselierschap krijgt, wordt Duitsland geleid door een vrouw en een homo.

21

Oogstjaar in de Ridderzaal

Prinsjesdag. De Gouden Koets, militairen in galatenue, Oranjeklanten langs de route naar de Ridderzaal. Daar spreekt koningin Beatrix de troonrede uit. Het motto van het kabinet Balkenende-II wordt vernieuwd en legt meer nadruk op veiligheid en respect in de samenleving. Vervolgens biedt minister van Financiën Gerrit Zalm - voor de elfde keer in zijn carrière - de Miljoenennota aan in de Tweede Kamer, over de inkomsten en uitgaven van het rijk in 2006. Dat moet het oogstjaar van het kabinet worden, maar wegens aanhoudende economische slapte valt er niet veel uit te delen. Er komen geen grote bezuinigingen en ook geen nieuwe lastenverzwaringen. Misschien sprokkelt Zalm nog wat geld bij elkaar voor lastenverlichting.

21

Regenboogtrui in Madrid

Spanje, het gastland dat van 21 tot en met 25 september de Wereldkampioenschappen wielrennen organiseert, maakte tot voor kort een behoorlijke kans zelf de wereldkampioen te leveren. Maar favoriet Oscar Freire (rechts op de foto) haakte op het laatste moment af. Als kanshebber in de Madrileense straten wordt nu ook de 25-jarige Spanjaard Alejandro Valverde gezien. De Italianen hebben hun hoop op onder anderen Paolo Bettini (links) gevestigd die vorig jaar op de Olympische Spelen nog de snelste op de weg was. Voor Nederland heeft Michael Boogerd geregeld goed gepresteerd op WK's. Behalve het wegwielrennen voor profs staan er wegwedstrijden voor vrouwen en junioren en ook tijdritten op het programma.

25

De stiefmoeder van Don Carlos

Koningshoven zijn zo geschikt voor toneel omdat wereldpolitiek, liefdes-, religie- en familieproblemen er zo volmaakt samenvallen. Zo ook in Friedrich Schillers klassieker Don Carlos (1783). De Hamlet-achtige Carlos rebelleert tegen zijn vader, de Spaanse koning Filips II, omdat deze geloofsdissidenten in zijn rijk onderdrukt, en omdat Carlos verliefd is op zijn stiefmoeder. Voor deze nieuwe uitvoering spannen twee grootmachten in de Nederlandse toneelwereld samen: Toneelgroep Amsterdam (TA) en de Theater compagnie. Dat geeft regisseur Theu Boermans de kans om met de eredivisie van het toneel te werken, inclusief de twee nieuwe jeune premiers van TA: Fedja van Huêt speelt Don Carlos en Jacob Derwig diens boezemvriend Posa. Hans Croiset speelt Philips II en Frieda Pittoors de sinistere Grootinquisiteur.