Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Verslag uit het getroffen gebied in en rondom New Orleans en aandacht voor de wens van België om de goederenspoorweg IJzeren Rijn weer open te stellen. Nederland voelt er vooralsnog niets voor. Dit tot verdriet van de Belgen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de toenemende belangstelling van studenten voor de technisch-medische wetenschappen. Verder een pleidooi om het woord allochtoon af te schaffen, omdat het te pas en te onpas wordt gebruikt. Met onder anderen politica Ayaan Hirsi Ali, advocaat Gerard Spong, kunstenares Funda Müjde en socioloog Henry Dors. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Reportage uit New Orleans waar president Bush een bezoek brengt aan de getroffen inwoners en een gesprek met de fractieleider van de PvdA Wouter Bos over de toestand in het land. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

In the footsteps of Churchill. Tweede deel van serie over de Engelse staatman Winston Churchill. In 1899 trok Churchill tijdens de Boerenoorlog als correspondent naar Zuid-Afrika, maar werd al snel strijder. Deze ervaring zal hem later in zijn carrière goed van pas komen. In 1910 werd de 35-jarige Churchill minister van Binnenlandse Zaken. BBC2, 21.00-21.30u.

AMUSEMENT

Goede tijden, slechte tijden. Vanavond de 3.000ste aflevering van deze populaire soap, met terugblikken met verschillende soapacteurs en -actrices. RTL4, 20.00-21.30u.

Ik vertrek. Eerste aflevering van een achtdelige serie over Nederlanders die zich in het buitenland willen vestigen. Vanavond met het gezin Smakman uit Middelburg dat naar Normandië vertrekt waar zij een Frans landgoed willen aankopen met het doel een vakantieoord voor sportvliegers te beginnen. Ned.2, 21.30-22.30u.

FILM

Planet of the Apes (Tim Burton, 2001, VS). Make-upafdeling speelt hoofdrol in `reimaging' van orginele apenplaneetfilm uit 1968. Oogstrelend spektakel laat astronaut Mark Wahlberg als een Odysseus de prijs betalen voor het de ruimte insturen van genetisch gemanipuleerde apen. RTL7, 20.30-22.45u.

.American Beauty (Sam Mendes, 1999, VS). Alom bejubeld, met vijf Oscars bekroond filmdebuut van de Engelse theaterregisseur Mendes maakt – wrang en komisch – een pijnlijke boodschap verteerbaar voor een breed publiek: over het morele faillissement van het traditionele gezin en de materialistische schijnwereld van de suburbia. Terugblik op de laatste levensmaanden van een doorsnee-man (Kevin Spacey) mondt uit in een serene oefening in spiritualiteit en een troostrijke verkenning van Zen-achtige schoonheid. Net5, 22.30-0.40u.

.Rosetta (Jean-Pierre & Luc Dardenne, 1999, België/Fr). Zie tv-vooraf. Canvas, 23.05-0.40u.

The Assignment (Christian Duguay, 1997, VS). Verdienstelijke thriller over poging om terrorist Carlos De Jakhals te grazen te nemen. Met Aidan Quinn als diens dubbelganger, Donald Sutherland als de CIA en Ben Kingsley als de Mossad. Ned.1, 23.15-1.15u.

Money Train (Joseph Ruben, 1995, VS). Doorsnee-actiefilm over spoorwegrechercheurs (Wesley Snipes en Woody Harrelson) die de geldtrein van hun arrogante chef besluiten te beroven, staat vooral bekend als de film die in de week na de Amerikaanse première in de werkelijkheid zou zijn nagespeeld: onverlaten staken toen een kaartjesverkoper van de New Yorkse metro in brand. VRT, 23.15-0.55u.

For My Baby (Rudolf van den Berg, 1997, Nederland/Hongarije). Met een Gouden Kalf voor de beste regie bekroonde, in alle opzichten buitensporige speelfilm over het tweedegeneratie-syndroom, heette in deze krant Holocaustkitsch. Joodse cabaretier doet ten behoeve van moeder af en toe alsof hij zijn in het kamp omgekomen zusje is. Speelt in Wenen, er wordt Engels gesproken. Ned.3, 23.40-2.15u.

RADIO

Kunststof. Regisseur Shireen Strooker over de herdenkingsavond op 14 september van de vorig jaar overleden muzikant Bram Vermeulen. Radio 1, 19.04-20.00u.

Casa luna. De Rotterdamse wethouder Wim van Sluis praat over de Wereldhavendagen en het besluit over de Tweede Maasvlakte. Tevens gaat hij in op zijn vertrek uit de politiek. Radio 1, 0.04-0.45u.

Een goedemorgen met. Schrijver Maarten 't Hart, liefhebber van Bach, Mozart en Schubert, laat zijn klassieke favorieten te horen. Morgen, Radio 4, 9.02-11.00u.