Snelle mosterdsoep

Tot de uit Frankrijk meegenomen souvenirs behoort een grote pot mosterd van het merk Amora. Deze gele, pittige mosterd is soms in Nederlandse delicatessenwinkels te vinden. In plaats van Franse Amora kan voor het maken van mosterdsoep dijonmosterd worden gebruikt die in elke supermarkt is te vinden. In de Franse supermarkt is overigens ook lekkere mayonaise van Amora, waaraan mosterd is toegevoegd, te koop.

Deze mayonaise kan thuis worden nagemaakt. Koop een pot goede mayonaise of maak zelf mayonaise en roer er een lik(je) gele mosterd door. Bereiding van de mosterdsoep voor 4 personen, die wordt gebonden met eidooiers die zorgen voor een aangename fluwelen smaak. Haastige koks zonder voorraad eieren kunnen de soep ook binden met maïzena die is aangemaakt met een beetje water of room. Verhit een bij voorkeur zelfgetrokken bouillon naar keuze in een soeppan. Klop met een garde de mosterd door de soep. Klop in een kom de eidooiers met een beetje warme bouillon los. De bouillon mag niet te heet zijn, dan stollen de dooiers. Klop eventueel de dooiers eerst los met een scheut slagroom en voeg dan al roerend wat bouillon toe. Giet dit eimengsel al roerend of kloppend met een garde in de pan met de mosterdbouillon. Blijf kloppen tot de bouillon licht gebonden is. Klop ten slotte nog wat slagroom, die ook vervangen kan worden door crème fraîche, door de soep. Schep de mosterdsoep in diepe borden of in kommen. Strooi er bieslook op. Lekker bij deze soep: warm bruin brood besmeerd met een ander Frans eet-souvernir dat ook met enige moeite in ons land te vinden is: Normandische boter waarin kleine korreltjes zeezout zijn verwerkt.

Morgen: mosselsaus

    • Anne Scheepmaker