Schengen, sjoemelen en Schumiland

Michael Schumacher was al één van de meestbesproken buitenlanders aan het meer van Genève. Alle problemen van de zevenvoudige wereldkampioen Formule 1 met de Zwitserse fiscus worden in de pers breed uitgemeten. En dat Corinna Schumacher de buurtbewoners verbiedt om haar manege te gebruiken iets wat van de vorige eigenaars altijd wél had gemogen geeft de roddelaars langs het meer nu al maandenlang stof.

Maar nu haalt Schumacher ook het politieke nieuws. Bij inspecties is gebleken dat hij bij de verbouwing van zijn huis en manege in Gland (12 hectare tussen Genève en Lausanne) Franse en Duitse bouwvakkers had ingeschakeld die hij, in strijd met de wet, ver onder het Zwitserse minimumloon betaalde.

De timing is grandioos: de Zwitsers spreken zich op 25 september bij referendum uit over de vraag of burgers uit de tien nieuwe lidstaten van de Europese Unie vrije toegang mogen krijgen tot de Zwitserse arbeidsmarkt. Burgers uit de vijftien `oude' EU-landen kregen die toegang al in 2004. Hoewel de gevreesde influx sindsdien ook in de grensstreken geheel is uitgebleven, roepen met name extreem-links en nationalistisch-rechts nu allen op om nee te stemmen.

Het gesjoemel in `Schumiland' valt hun als een cadeautje in de schoot: het ,,bewijst'' dat Zwitserse bouwvakkers nu al worden gediscrimineerd. Als de nieuwe EU-burgers straks ook komen, roept de nee-campagne, is het hek van de dam.