Ramsj

Tessa Traeger en Patrick Kinmonth: Scheppers van Arcadië. Tuinen, landschappen en hun grootmeesters. Gebonden, Terra 2003, 305 blz. van €85,– voor €19,99. De Bengel Dordrecht (078-6399291)

Prachtig, in oblong formaat uitgegeven fotoboek waarin ruim veertig Britse tuin- en landschapsarchitecten en hun werk geportretteerd worden. De foto's gaan vergezeld van uitvoerige interviews met de tuinkunstenaars, onder wie ook de in Engeland wonende Amerikaanse architect en ontwerper Charles Jencks. Boek werd gemaakt in opdracht van de National Portrait Gallery in Londen. Bij Roelants Nijmegen liggen vier deeltjes in de ramsj van de aardige serie `Garden lover's guides', verzorgd door de The Princeton Architectural Press: Britain, Ireland, Germany en Spain & Portugal. Elk deel geeft een overzicht van zo'n honderd befaamde tuinen in het desbetreffende land. Van €19,90 voor €7,50 per deel.

Carl Martin (ed.): Shakespeare in a box. King Lear. Kartonnen doos, Workman 2002, van €30,– voor €12,50. De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226)

`Elevate your next dinner party, add drama to the weekend family gathering', staat er op de achterkant van deze amusante doos die alles bevat voor een avondje Shakespeare tussen de schuifdeuren: de tekst van King Lear, technische instructies, aanwijzingen voor het vertolken van de rollen, en zelfs attributen als een plastic dolk `for convincing stabbings', de twee uitgestoken oogballen van de arme Gloucester (`Out, vile jelly!') en een narrenkap met een echt belletje eraan.

Stefan van den Bossche, Koen Vergeer (samenst.): Naar 't zuiderland. Moderne Nederlandstalige dichters langs de Middellandse Zee. Paperback, Lannoo/Atlas 2002, 394 blz. van €19,95 voor €5,50. De Slegte

`Het licht is in die streken in het zuiden/ ademloos hoog en helder en er zit/ iets onbestembaars in, iets van geluiden/ van geuren, van een streling langs mijn huid en/ van zoete huiveringen zilverwit,' aldus J.W. Schulte Nordholt, een van de vele Nederlandstalige dichters die aan het woord komen in de bloemlezing van Van den Bossche. Een literaire rondreis door het Middellandse-Zeegebied, vanaf Gibraltar via Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland naar de noordkust van Afrika. Meer literatuur bij Scholtens Wristers Groningen: De judaskus, een roman van de Portugese schrijver António Lobo Antunes (van €18,90 voor €6,90), en Pleidooi voor de zonde, een bundel essays van Erwin Mortier (van €12,50 voor €5,–). Bij Roelants Nijmegen is de hardcover te vinden van Vikram Seths befaamde A suitable boy (van €29,50 voor €16,50), terwijl The American Book Center Amsterdam drie veelgeprezen boeken van jonge Amerikaanse auteurs heeft afgeprijsd: Flesh and blood van Michael Cunningham (van €18,90 voor €4,95), The lovely bones van Alice Sebold (van €24,95 voor €7,95) en Drinking coffee elsewhere van ZZ Packer (van €18,90 voor €4,50).

Yves Robert, Pierre Bultynck: Dinosauriërs. De prehistorie bij ons. Gebonden, Davidsfonds 1999, 157 blz. van €34,50 voor €9,50. Steven Sterk Utrecht

Degelijk, leerzaam en leuk geïllustreerd boek over dinosauriërs en de ontwikkeling van de paleontologie. Dat `bij ons' in de titel slaat op België, in het bijzonder op het Waalse dorpje Bernissart waar mijnwerkers in 1878 stuitten op dertig, nagenoeg intacte skeletten van iguanodons. Yves Robert volgt de latere geschiedenis van de skeletten op de voet, tot en met hun reis naar Japan in 1985 waar ze als `superstars of the past' werden tentoongesteld.

Michel Lincourt: In search of elegance. Towards an architecture of satisfaction. Paperback, Liverpool University Press 1999, 409 blz. van €35,– voor €9,50. Roelants Nijmegen (024–3221734)

Pleidooi voor een elegante, mooie, functionele en `woonvriendelijke' architectuur, gebaseerd op een analyse van twee gebouwen en een stadswijk die Lincourt als het toppunt van elegante architectuur beschouwt: het Palais-Royal in Parijs uit de zeventiende eeuw, een appartementencomplex uit 1904 van de Rothschild Foundation, eveneens in Parijs, en de stadswijk Outremont in Montreal die tussen 1900 en 1950 werd gebouwd. Grondig betoog, al komt de moderne architectuur er wel erg bekaaid van af. Ook bij Roelants: Lavoirs. Washhouses in rural France van Mireille Roddier, een (ook fotografisch) overzicht van de oude, tegenwoordig in onbruik geraakte gebouwen op het Franse platteland waar de dorpsvrouwen hun was deden (en de laatste roddels uitwisselden). Van €22,50 voor €11,50.

Mark Pendergrast: Mirror, mirror. A history of the human love affair with reflection. Gebonden, Basic Books 2003, 403 blz. van €27,95 voor €6,95. Scheltema Amsterdam

`A cheerful, wide-ranging book that presents mirrors in art, in literature, in science and daily life,' schreef een recensent over deze studie. Een geschiedenis van de spiegel, vanaf de met glasplaten en spiegels beladen vertrekken in Romeinse bordelen tot aan het gebruik van spiegels in de moderne wetenschap, vooral in de astronomie. En dan is daar de afdeling `menselijke ijdelheid' waarin de spiegel van oudsher een hoofdrol speelt.

    • Henk Lagerwaard