Pas verschenen: Non fictie

Dr. H.J. Verschuyl: Het geheim van de puzzel. Geschiedenis van het puzzelen in Nederland. Kosmos / Z&K, 160 blz. €19,95

Kort overzicht van de Nederlandse kruiswoord- en andere-puzzelhistorie, geschreven ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van puzzelboekjesgigant Denksport. Met veel illustraties van oude puzzels, zoals bijvoorbeeld de (vooroorlogse) swastika-puzzel.

Egmont R. Koch: Atoombommen voor Al-Qaeda. Hoe Nederland en de CIA Pakistan aan een atoombom hielp. Vert. Hans Keizer. Houtekiet, 336 blz. €22,–

Oorspronkelijk Duits boek over de activiteiten van de Pakistaanse atoomspion Abdul Qadeer Khan, die in de jaren zeventig bij Urenco in Almelo documenten stal en zo de `vader' werd van de Pakistaanse atoombom.

Vaticaans woordenboekje. Ingeleid door Marc Leijendekker en samengesteld door Vincent Hunink. Athenaeum – Polak & Van Gennep, 104 blz. €7,95

Bloemlezing uit het regelmatig verschijnende Lexicon Recentis Latinatis, het woordenboek waarin het Vaticaan nieuwe Latijnse termen voor hedendaagse fenomenen introduceert. Van 1-aprilgrap (ludificatio Calendarum Aprilium) tot zwemvlies (pinna natatoria).

Erik Oger: Derrida. Een inleiding. Pelckmans/Klement, 216 blz. €19,95

Nieuw deel in de reeks `Denkers' met een overzicht van leven en (vooral) werk van de postmodernist Jacques Derrida (1930-2004) door Erik Oger, hoogleraar filosofie in Antwerpen. Begint met de observatie: `Het oeuvre van Jacques Derrida is totaal onoverzienbaar geworden.' Met een uitgebreide bibliografie.