Pas verschenen

J.A. Deelder: Konijnenhok op Overschie. De Bezige Bij, 104 blz. €7,50

`Zitten er twee eieren in de kroeg, begint de ene ei ineens verschrikkelijk te huilen. `Wat krijgen we nou?' zegt dat andere ei, `wat valt er nou te janken?'`Ik huil om m'n vader, die hebben ze gisteren gekookt'. `Nou en? Wordtie hard van'.' Moppenboek van dichter en performer Jules Deelder die deze maand de Tollensprijs 2005 ontvangt, voor `de grote stilistische kracht van zijn geestrijke oeuvre en zijn pionierswerk voor een moderne theatrale podiumpresentatie van poëzie.'

Jens Christian Grøndahl: Piazza Bucarest (Piazza Bucarest). Vert. Gerard Cruys, Meulenhoff, 176 blz. €16,95

In het communistische Boekarest wordt een oudere man verliefd op een jonge vrouw. Ze trouwen en hij neemt haar mee naar zijn `Vrije wereld'. Na een korte periode verlaat ze hem onverwacht en vestigt zich in Italië. De stiefzoon van de man vermoedt dat achter haar vlucht een groot drama schuilgaat. Nieuwe roman van de Deense schrijver Jens Christian Grøndahl over menselijke relaties en de opoffering die men getroost voor zijn/haar vrijheid.

Hermann Hesse: Het geluk van de liefde (Wer lieben kann, ist glücklich). Vert. Evert van Leerdam, Aspekt, 216 blz. €17,95

Volkert Michels stelde een bloemlezing samen met verhalen, gedichten en citaten van de Nobelprijswinnaar 1946 Hermann Hesse (1877-1962) over de liefde in al zijn hoedanigheid. `Phantasie und Einfühlungsvermögen sind nichts anderes als Formen der Liebe' volgens Hesse `Wenn es irgendetwas gibt, was ich den Lesern raten möchte, so ist es dies: die Menschen zu lieben, auch die schwachen, auch die Nichtnützlichen, nicht aber sie zu richten'.

Henning Mankell: De terugkeer van de dansleraar (Danslärarens återkomst). Vert. Ydelet Westra, De Geus, 508 blz. €24,90

Dikke misdaadroman waarin de Zweedse schrijver Mankell, bekend van de Wallander-reeks, een nieuwe speurder, de 37-jarige politie-inspecteur Stefan Lindman, introduceert. Lindman verscheen al in een bijrol in Het graf, het CPNB geschenk van de Maand voor het Spannend Boek 2004.

José Saramago: De stad der zienden (Ensaio sobre a Lucidez ). Vert. Maartje de Kort, Meulenhoff, 318 blz. €18,50

Na het zeer onbevredigend stemgedrag van haar kiezers, 70% stemt blanco, bij herverkiezingen 80%, besluit de regering een actie op touw te zetten om de activisten die hier verantwoordelijk voor zijn te elimineren. Roman van de Portugese Nobelprijwinnaar José Saramago (1922) waarin hij de parlementaire democratie ter discussie stelt.

Jacoba van Velde: De grote zaal. Querido, 126 blz. €12,50

Ter gelegenheid van haar 90-jarige bestaan komt uitgeverij Querido met een herdruk van de kleine roman De grote zaal (1953) van Jacoba van Velde (1903-1985), over de ellende beschrijft in bejaarden- en ziekenhuizen. Jacoba van Velde, zus van de schilders Bram en Geer van Velde, was de vriendin van Samuel Beckett wiens toneelwerk ze vertaalde en introduceerde in Nederland.