Parkeergarage in Lucasbolwerk

Waarom is er zo veel weerstand tegen de bouw van een parkeergarage aan de rand van de Utrechtse binnenstad? Daar komt Theo Haffmans aanlopen, voorzitter van de Stichting Singelgebied Utrecht die strijdt voor het behoud van het parkgebied. Op het Lucasbolwerk wil de gemeente een ondergrondse parkeergarage bouwen. Haffmans: ,,Het ontwerp voor de parkeergarage is mooi. Maar de plek is verkeerd. Het Lucasbolwerk is al eerder verrabbezakt door de bouw van de op zichzelf mooie stadsschouwburg van Dudok in de jaren veertig, en door de aanleg van de vrije busbaan drie jaar geleden. Nu komt dit erbij. Het park gaat verloren.''

De parkeergarage, die plaats biedt aan 360 auto's en 300 fietsen, is bedoeld om ,,Utrecht bereikbaar te houden''. Wethouder Yet van den Bergh (Leefbaar Utrecht): ,,U moet eens op de kaart kijken. Dan ziet u dat in dat gedeelte van de stad geen parkeergarages zijn. Terwijl we daar toch een aardig kernwinkelapparaat hebben. Wat kun je dan beter doen dan het blik wegwerken in een ondergrondse parkeergarage? Dat doen ze in andere steden ook. We hebben knettergoeie openbaarvervoerverbindingen. Maar Nederlanders willen met de auto. Ik zeg wel eens dat de afkorting NL op Nederlandse auto's staat voor Niet Lopen.''

De kosten bedragen 25 miljoen euro. Tegenstanders vinden dat het geld beter besteed kan worden aan transferia buiten de stad. Inderdaad, stelt wethouder Van den Bergh, wie een hele dag in Utrecht moet zijn, kan in een transferium goedkoop parkeren. ,,Maar er zijn ook mensen die een paar uur in de binnenstad willen zijn.''

Het kilometerslange singelgebied, een ontwerp van architect Zocher, is een rijksmonument met zeshonderd bomen die meer dan honderd jaar oud zijn. Inmiddels ligt het Lucasbolwerk er een tikje verloederd bij. ,,Het park wordt niet goed onderhouden'', vertelt Remco Bosgra, voorzitter van het Comité Behoud Lucasbolwerk. ,,De struiken zijn verwilderd en het hout van een zitbank van Dudok is vermolmd.'' Er staan massa's fietsen en ook de parkeerplaats met slagboom van de stadsschouwburg draagt bij aan de algehele indruk van rommeligheid. Wethouder Van den Bergh verwacht dat de parkeergarage het park ten goede zal komen. ,,Het wordt een beremooi park.'' Voorzitter Remco Bosgra van Comité Behoud Lucasbolwerk: ,,Wat we terugkrijgen, is een park met veel beton en kleine boompjes.''

De gemeente heeft haast. Vóór het eind van dit jaar moet de schop de grond in. Utrecht wil komend jaar de tarieven voor parkeren in de binnenstad verhogen om met dat geld parkeergarages te bouwen. De gemeenteraad heeft bedongen dat de tarieven alleen mogen worden verhoogd, als daadwerkelijk met de bouw van de garage is begonnen. Vooral de VVD dringt daarop aan. Raadslid Daniëlle van den Broek: ,,Ik wil een bestek zien van een aannemer aan wie het werk is vergund.'' Vorige week kreeg de gemeente toestemming van de rechter om alvast voorbereidende werkzaamheden te verrichten. Wethouder Yet van den Bergh: ,,Ik weet niet of alle juridische uitspraken op tijd komen. Ik heb de Raad van State niet aan een touwtje. Maar ik acht de kans reëel dat we voor het einde van dit jaar kunnen bouwen.''

    • Arjen Schreuder