Pakistan wil VS strelen door contact met Israël

Voor het eerst hebben Israël en Pakistan officieel contact gehad. Voor Islamabad gaat het er waarschijnlijk vooral om de positie in Washington te verbeteren.

Op neutraal terrein in de Turkse stad Istanbul hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van Israël en Pakistan, tot dusverre een van de scherpste critici van de joodse staat, gisteren een eerste ,,historische'' publieke bijeenkomst gehouden. De Israëlische ontruiming van de Gazastrook wettigde het besluit Israël ,,te benaderen'', zei de Pakistaanse minister Khursheed Mehmood Kasuri. Maar het gaat er de Pakistaanse regering waarschijnlijk eerder om haar positie in het Westen, de Verenigde Staten voorop, te verbeteren.

Kasuri's Israëlische gesprekspartner, Silvan Shalom, zei te hopen dat het gesprek zal leiden tot een volledige diplomatieke relatie met Pakistan ,,zoals wij met alle islamitische en Arabische landen wensen''. Maar de Pakistaanse president, Pervez Musharraf, zei later op de dag in Quetta voor kritische regionale leiders dat daarvan nog geen sprake kan zijn. Banden met Israël moeten wachten tot de vestiging van een onafhankelijke Palestijnse staat, zei hij. ,,Het houden van een bijeenkomst [..] betekent niet dat we Israël hebben erkend'', bagatelliseerde hij Shaloms woorden. Die had gezegd: ,,We praten over een geweldige betekenis, niet alleen wat betreft onze betrekkingen met Pakistan, maar met de hele islamitische wereld.''

,,Niemand moet boos zijn over deze gebeurtenis'', zei Musharraf. Zijn oogmerk was juist ,,de zaak van Palestina te versterken''. En, zo verdedigde hij zich: ,,We kunnen niet in een isolement leven''. Landen ,,die op de toekomst zijn gericht [..] formuleren hun beleid in samenhang met de veranderingen van de toestand in de wereld''.

Maar Pakistan is vergeven van fundamentalistische en moslimextremistische groepen – Musharraf zelf is al tweemaal op een haar na door een zelfmoordterrorist gemist – en de anti-Israëlische gevoelens liepen meteen weer hoog op. Radicale parlementsleden liepen vanochtend woedend uit het parlement weg, en Mutahida Majlis-e-Amal, een oppositiecoalitie van zes fundamentalistische partijen, riep zijn aanhangers op in en bij moskeeën bijeen te komen om de toenadering tot Israël te veroordelen.

Voor Musharraf is echter de gunst van het Westen belangrijker dan de binnenlandse oppositie die hij toch niet kan paaien. De Amerikaanse regering prijst Pakistan steeds als een onvervangbare bondgenoot, maar achter de loftuitingen vermenigvuldigen zich de vraagtekens. Er is de kwestie van de Pakistaanse dr. A.Q. Khan die nucleaire wapentechnologie over de wereld heeft verspreid. En zijn de Pakistaanse autoriteiten onmachtig of onwillig het terreurnetwerk van Al-Qaeda op hun grondgebied te ontmantelen? Die vraag werd weer gesteld toen bleek dat drie van de zelfmoordterroristen die zich 7 juli in het Londense openbaar vervoer opbliezen, in Pakistan waren geweest en ten minste één een madrassa had bezocht. Veel Pakistaanse madrassa's, islamitische scholen, zijn broeinesten van jihadisme en Musharraf had al in 2002 aangekondigd ze aan te pakken. Dat voornemen was niet of nauwelijks uitgevoerd.

Verscheidene landen hebben in het verleden al via Israël het hart van de Amerikaanse regering proberen te winnen – onder andere in de overtuiging dat de joodse lobby een doorslaggevende invloed in Washington heeft.

De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Ali Alatas zei dat openlijk bij het aanknopen van handelsbanden met Israël in 1999. Dat zou ,,een positieve uitwerking'' hebben op de Israëlische lobby's in verschillende landen en met name in het Amerikaanse Congres, zei hij.

Israëlische lobbygroepen verzetten zich tegen het recente Amerikaanse principebesluit om Pakistan een nog onbekend aantal F-16 gevechtsvliegtuigen te leveren, voor het eerst sinds Washington 16 jaar geleden een wapenembargo instelde uit protest tegen het Pakistaanse kernwapenprogramma. Interessant in dit verband is dat Musharraf op 17 september een interreligieuze conferentie die is georganiseerd door het Amerikaans Joods Congres zal toespreken als hij in New York is voor de top van de Verenigde Naties.

    • Carolien Roelants