Laurus blijft dit jaar diep in rode cijfers

Supermarktconcern Laurus (Super De Boer, Edah, Konmar) blijft fors verlies maken. Ondanks reorganisaties bij alle drie de onderdelen is het negatieve bedrijfsresultaat in het afgelopen halfjaar 46 miljoen euro, tegen een verlies van 51 miljoen euro in het eerste halfjaar van vorig jaar.

Laurus voldoet eind dit jaar niet aan een van de financiële voorwaarden die de banken hebben gesteld bij het verlenen van leningen. Het gaat om de interest coverage ratio. Eind volgend jaar ontstaat volgens financieel bestuurder K. Tewarie ,,misschien een probleem'', verklaarde hij vanochtend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Het concern raakt nog steeds veel marktaandeel kwijt. De omzet daalde in het eerste halfjaar met 9 procent naar 1,4 miljard euro. Dankzij het vrijvallen van een pensioenvoorziening kon de nettowinst uitkomen op 2 miljoen euro. Bestuursvoorzitter H. Bruijniks sprak over ,,tegenslagen''. Over de vernieuwing van Edah Lekker & Laag is hij nog niet tevreden. Ook houdt hij ,,een slag om de arm'' over de vernieuwing van Konmar naar Superstore Lekker & Laag. Bruijniks sluit de proef met vier nieuwe Konmars niet dit jaar af, maar medio 2006. Nog vier andere Konmars worden omgebouwd tot het bedrijf besluit over de omschakeling van alle 43 Konmar-supermarkten.