KPN vechter in Duitsland

Telecombedrijf KPN begint een prijzenoorlog op de Duitse markt voor umts-telefonie (snel internet via de mobiele telefoon).

KPN-dochter E-Plus biedt sinds gisteren een umts-abonnement waarbij afnemers onbeperkt kunnen bellen en internetten voor 39,95 euro per maand. Dat is minder dan de helft van wat de andere umts-aanbieders in Duitsland (het Duitse T-Mobile en de twee Britse ondernemingen Vodafone en O2) voor vergelijkbare abonnementen vragen.

Met 9,8 miljoen klanten is E-Plus de derde mobiele aanbieder in Duitsland met een marktaandeel van ruim 13 procent. T-Mobile en Vodafone hebben samen circa 75 procent van de Duitse mobiele telefoniemarkt in handen en O2 staat met ruim 11 procent op de vierde plaats in Duitsland. )2 groeit echter zeer snel en vormt een bedreiging voor E-Plus.

,,Het tarief komt ongeveer overeen met wat consumenten nu per maand voor een breedband internetaansluiting betalen'', aldus E-Plus-directeur Uwe Bergheim gisteren op de technologiebeurs IFA in Berlijn. ,,Het verschil is dat umts overal draadloos beschikbaar is.''

Bergheim verwacht dat internettoegang de belangrijkste toepassing wordt van umts, de derde generatie mobiele telefonie waarvoor telecombedrijven in heel Europa dure licenties hebben aangeschaft. Voor spraaktelefonie zijn goedkopere alternatieven beschikbaar, zoals internettelefonie.

E-Plus kondigde gisteren ook aan op het gebied van internettelefonie samen te gaan werken met Skype, een bedrijf dat gratis software aanbiedt waarmee klanten via internet gratis kunnen bellen met andere Skype-gebruikers. Skype heeft wereldwijd 52 miljoen geregistreerde gebruikers. Umts-klanten van E-Plus kunnen voortaan gratis bellen met Skype-gebruikers. Andersom kunnen Skype-gebruikers tegen een gereduceerd tarief naar vaste en mobiele nummers bellen.In Nederland biedt KPN zelf internettelefonie aan onder de naam `internetplusbellen'. Met deze abonnementsvorm kunnen klanten voor 44,95 euro per maand onbeperkt bellen naar alle vaste telefoonnummers in Nederland en onbeperkt internetten via adsl.

Elektronicaconcern Philips kondigde gisteren op IFA aan voor KPN draadloze beeldtelefoons te gaan maken, die KPN in combinatie met internetplusbellen op de markt zal brengen.

Deze telefoon, uitgerust met een camera en een beeldscherm, gebruikt de internetverbinding om naast spraak ook bewegende beelden van degene die aan het bellen is over te brengen. Als de beeldtelefoon een succes is, wil Philips hem ook buiten Nederland op de markt brengen.

    • Jochen van Barschot