Klacht Brussel tegen brouwers uit Nederland

De Europese Commissie heeft een aanklacht ingediend tegen vier Nederlandse bierbrouwers, die ervan worden verdacht een bierkartel te hebben gevormd om zo een prijzenoorlog te voorkomen. Het gaat om Heineken, Grolsch, Bavaria en Interbrew (o.a. Dommelsch, Hertog Jan), de belangrijkste aanbieders op de Nederlandse biermarkt.

Gisteren ontvingen de vier brouwers een brief met de formele aanklacht. Een woordvoerder van de Europese Commissie in Brussel laat weten dat de Commissie over bewijzen beschikt waaruit blijkt, dat ,,de concurrenten prijzen overeenkwamen, klanten toewezen, de voorwaarden voor afzonderlijke klanten bespraken, vertrouwelijke marktinformatie uitwisselden en toezicht hielden op de uitvoering van deze beperkende maatregelen''.

Deze gedragingen beïnvloedden zowel de prijs van het aan supermarkten verkochte bier als de prijs van het bier dat aan hotels, restaurants en cafés werd verkocht, aldus de woordvoerder. Vijf jaar geleden vielen de mededingingsautoriteiten in opdracht van de Commissie bij de vier brouwers binnen. Destijds wees de Commissie al op de wurggreep van de brouwers op de distributie via contracten met caféhouders.

,,Wij zijn het er helemaal niet mee eens. De brief heeft ons verrast'', reageert directielid Hans van der Veen van brouwerij Bavaria in Lieshout. Hij noemt de aanklacht ,,opmerkelijk'', omdat het 5,5 jaar geleden is dat hij bezoek kreeg van medewerkers van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in Den Haag, die in opdracht van de Europese Commissie bij de vier brouwers binnenvielen.

,,Uiteraard komen we tegen de beschuldigingen in het geweer'', zegt Van der Veen. Wij zijn een kleine speler op de biermarkt. We varen onze eigen koers en we hebben concurrentie hoog in het vaandel staan'', aldus het directielid.

Een woordvoerder van Heineken in Amsterdam wilde inhoudelijk geen commentaar geven op de beschuldigingen. ,,We zullen de aantijgingen bestuderen en een verweer schrijven aan de Commissie'', aldus een woordvoerder. Ook Grolsch wilde vanmorgen niet op de aantijgingen ingaan.

Het overtreden van de mededingingsregels heeft betrekking op de periode van 1996 tot 1999. Bedrijven krijgen van de Commissie twee maanden de tijd om zich schriftelijk te verdedigen. Ook kan de Commissie de brouwers vragen hun standppunt tijdens een hoorzitting toe te lichten. Sancties bestaan uit financiële boetes die in de miljoenen kunnen lopen (tot maximaal 10 procent van het marktaandeel).

De prijs van een flesje Heineken bedraagt bij Albert Heijn 0,42 cent exclusief statiegeld, Bavaria doet 0,33 cent, exclusief statiegeld. Tussen de verschillende supermarkten bestaan grote prijsverschillen.