Geweld vergroot chaos New Orleans

In New Orleans zijn de evacuaties opgeschort na uitbarstingen van geweld. Militairen moeten de orde in de stad herstellen. President Bush staat onder kritiek, omdat hij te laat zou hebben gereageerd.

Burgemeester Nagin van New Orleans riep in een ,,wanhopig SOS'' tot ,,wie maar wil luisteren'' op tot meer hulp na de verwoesting van zijn stad door de orkaan Katrina. Dat volgde op vuur- en vuistgevechten tussen plunderaars en politieagenten. De politiecommandant van New Orleans sprak over verkrachtingen en berovingen van inwoners die de stad probeerden te verlaten. Volgens sommige berichten is het congrescentrum, waar zich tienduizenden verzameld hebben, ingenomen door gewapende bendes die geen politie of hulpwerkers toelaten.

In de stad is de staat van beleg afgekondigd. Honderden militairen van de Nationale Garde landden in New Orleans om de orde te herstellen en kregen toestemming om op ,,tuig'' te schieten, zo meldde gouverneur Kathleen Blanco van Louisiana. ,,Deze troepen weten hoe ze moeten schieten en doden, en ik verwacht dat ze dat zullen doen'', zei ze.

Omdat er te weinig bussen zijn, werd de op evacuatie wachtende menigten aangeraden om lopend te vertrekken. Gisteren werd de ontruiming tijdelijk stilgelegd omdat er was geschoten op helikopters die patiënten uit ziekenhuizen probeerden te redden. Het stadion Astrodome in Houston, door Texas beschikbaar gesteld voor opvang van evacués, raakte gisteren vol.

President Bush zei gisteren dat de regering al het mogelijke deed om de reddingsoperaties te bespoedigen en stelde ruim 10 miljard dollar aan noodhulp beschikbaar. Vanuit Louisiana werd echter geklaagd over gebrek aan federale hulp. Terry Ebbert, hoofd van de reddingsoperaties in New Orleans, zei gisteren: ,,Onze burgemeester heeft om hulp gevraagd en druk uitgeoefend, maar we krijgen geen voorraden.'' Het leger begon gisteren met de eerste voedseldroppings. Minister van Buitenlandse Zaken Rice meldde dat de VS buitenlandse hulp zullen accepteren.

Ook de kritiek op de Federal Emergency Management Agency, dat de federale noodhulp coördineert, groeit. Directeur Michael Brown antwoordde daarop: ,,Ik denk dat het dodental tot in de duizenden zal stijgen en helaas is dat te wijten aan mensen die niet luisterden naar de waarschuwingen''.

De olieprijs daalde licht nadat Bush gisteren de strategische oliereserve opende. De Brent-olie uit de Noordzee was vanmorgen 28 cent goedkoper op 67,44 dollar per vat. De daling is beperkt omdat de markt vreest dat de olieproductie in de Golf van Mexico langere tijd zal stilliggen. Verschillende EU-landen zijn door de VS gevraagd om olie en benzine.

reportage pagina 5

hoofdartikel pagina 7