Geheime diensten in Somalië

Buitenlandse geheime diensten die in het chaotische Somalië actief zijn tegen veronderstelde terroristen maken zich schuldig aan schending van mensenrechten. Dit zei gisteren in Kenia Ghanim Alnajjar, een VN-expert voor Somalië, na een bezoek aan het land. Hij noemde de situatie van de mensenrechten in Somalië ,,zeer slecht''.

De International Crisis Group noemde de acties van geheime diensten in Somalië onlangs een ,,heimelijk smerig conflict''. Zonder details te noemen zei Ghanim Alnajjar: ,,Het baart me zorgen dat onder het voorwendsel van de oorlog tegen terrorisme mensen worden lastiggevallen. Dit betreft de niet-Somaliërs in Somalië. Sommigen zijn gekidnapt, sommigen bedreigd met deportatie. Door deze praktijken komen onschuldige mensen in gevaar.''

Ghanim Alnajjar verweet de internationale gemeenschap alleen naar Somalië te kijken in het licht van de dreiging van het internationale terrorisme. Na een mislukte vredesoperatie midden jaren negentig verdween Somalië van de internationale agenda. Maar na de aanslagen in Amerika in 2001 houden de Verenigde Staten en andere Westerse landen Somalië weer nauwgezet in het vizier. Amerika vestigde een militaire basis in het naburige Djibouti en Duitse vliegtuigen en boten houden de lange Somalische lange kustlijn in de gaten. Amerikaanse, Italiaanse en Ethiopische geheim agenten opereren in de hoofdstad Mogadishu.