Fiats nieuwe 500 komt definitief

Het door financiële rampspoed achtervolgde Fiat krijgt langzaam maar zeker de zaken weer onder controle. Sergio Marchionne, bestuursvoorzitter van de autodivisie, maakte begin deze maand een nieuw investeringsprogramma bekend. Daarin is nu definitief een opvolger van de ooit razend populaire 500 opgenomen, een model kleiner dan de huidige Panda. Intern wordt bij Fiat het modelletje waarvan in 2004 al een conceptstudie werd getoond op de autoshow van Genève. Die werd toen nog als de `Trepiúno' aangeduid maar wort nu `Topolino' genoemd, naar Fiat's eerste, uit 1937 stammende stadsauto die in Nederland de bijnaam `wegluis' kreeg. De nieuwe 500 staat voor eind 2007 op het programma en komt op de Europese automarkt op een moment dat de belangstelling voor kleine betaalbare auto's weer toeneemt. Marchionne besloot ook het in het slop geraakte merk Lancia nieuw leven in te blazen met drie nieuwe modellen, waaronder de productieversie van een compacte sportwagen waarop de legendarische Lancia modelnaam Fulvia herleeft.

    • Wim Oude Weernink