Ethiopië laakt `EU-onderkoning'

De Ethiopische premier Meles Zenawi heeft het hoofd van de Europese verkiezingswaarnemers, Ana Gomes, gisteren in een Ethiopische krant uitgemaakt voor ,,zelfbenoemde koloniale onderkoning''. Hij beschuldigde haar ervan dat ze erop uit is om de regering ten val te brengen. De premier is laaiend omdat de Europese delegatie vorige week de gang van zaken bij de verkiezingen van 15 mei heeft veroordeeld. Hij zei dat het hoofd van de Europese waarnemersmissie een regering van nationale eenheid wil, terwijl de regeringspartij daar fel op tegen is. ,,De beste mevrouw kan kennelijk geen `nee' als antwoord van de inboorlingen accepteren'', zei de premier. De oppositie in Ethiopië meent dat ze de verkiezingen van mei eigenlijk heeft gewonnen. Ze dreigt met een boycot van het parlement als er geen regering van nationale eenheid komt.