Erkel kandidaat CDA Rotterdam

Arjan Erkel staat op de groslijst van kandidaten voor het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 in Rotterdam, zijn woonplaats. Dat maakte hij gisteren bekend.

Erkel kreeg bekendheid door zijn ontvoering op 12 augustus 2002 in Russische deelrepubliek Dagestan, waar hij voor Artsen zonder Grenzen (AzG) werkte. Hij kwam pas op 11 april 2004 weer vrij. Erkel is zowel door het CDA als door D66 in Rotterdam gevraagd om zich kandidaat te stellen. In het RTL Nieuws zei Erkel vanmorgen dat hij niet voor het CDA heeft gekozen, maar omdat hij ,,bijzonder christelijk is''. Hij wil de lokale politiek in om ,,bruggen te bouwen tussen allochtonen en autochtonen in Rotterdam''. Het CDA in Rotterdam bepaalt in december of Erkel een plaats op de kandidatenlijst krijgt.

In 1997 haalde het landelijke CDA de toenmalige voorzitter van Artsen zonder Grenzen in Nederland, Jacques de Milliano, als stemmentrekker binnen voor de Tweede-Kamerverkiezingen van mei 1998. Hij kreeg plaats acht op de lijst van kandidaat-Kamerleden voor het CDA. In een vraaggesprek in oktober 1997 zei hij in deze krant dat hij bij AzG had ontdekt dat de politiek bepaalt hoe succesvol humanitair werk is. De Milliano stapte in 1998, zes maanden na de verkiezingen, al op wegens een meningsverschil over het fractiestandpunt over asielzoekers.

Gisteren werd ook bekend dat Erkel in oktober voor een Zwitserse rechter getuigt tegen zijn voormalige werkgever AzG. De rechter in Genève heeft Erkel opgeroepen in de zaak die het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangespannen tegen AzG. Het ministerie wil het losgeld voor Erkel terug van AzG. De miljoen euro losgeld die is betaald, is voor driekwart voorgeschoten door Buitenlandse Zaken.