Derde ring nieuwe optie voor De Kuip

De Kuip krijgt mogelijk als eerste voetbalstadion in Nederland een derde ring. Dit bevestigen bronnen rondom het stadion.

De uitbreiding behoort tot de mogelijkheden nu onderzoek van TNO heeft uitgewezen dat het stadion van Feyenoord nog zeker vijftig jaar mee kan. Het bouwrapport van TNO rekende af met de – ook binnen de club levende – gedachte dat het stadion technisch versleten is en nieuwbouw noodzakelijk zou zijn. Rijksmonument De Kuip werd in 1936 opgeleverd en in 1994 voor 100 miljoen euro verbouwd. De huidige capaciteit is ruim 51.000. Met een derde ring zou De Kuip plaats bieden aan circa 65.000 mensen.

Twee jaar geleden werd onderzocht of een nieuw stadion bij de Waalhaven kon worden gebouwd. Een jaar later bleek dat de nadelen van deze verhuizing wegens de hoge kosten te groot waren. Al langer wordt nieuwbouw overwogen op trainingscomplex Varkenoord, recht tegenover de huidige locatie in Rotterdam-Zuid, mogelijk in combinatie met een nieuw te bouwen Ahoy'. Op de grond van het sportpaleis op het Zuidplein, een paar kilometer zuidwaarts van De Kuip gelegen, zou de gemeente woningen willen bouwen.

Door de reeds bestaande Topsporthal, gelegen naast De Kuip, te combineren met een nieuw Ahoy' en een nieuw voetbalstadion zou Rotterdam op één locatie ruimte kunnen bieden aan kleine, middelgrote en grote evenementen. Door een eventuele overkapping kan De Kuip de concurrentie met de Amsterdam Arena beter aan. Op dit moment kiezen organisatoren van grote evenementen vaak doelbewust voor een stadion met een dak, zoals de Arena in Amsterdam.

De bouw van een derde ring gaat alleen door als Ahoy' op de bestaande locatie blijft. Voorwaarde is verder dat het een zelfdragende constructie moet zijn. Een alternatief voor de uitbreiding van de capaciteit is dat het veld wordt verlaagd, zoals enkele jaren geleden bij het stadion van Barcelona is gebeurd. Ook die mogelijkheid wordt op praktische en financiële consequenties getoetst.

Voetbalclub Feyenoord is veruit de grootste huurder van Stadion Feijenoord en betaalt jaarlijks een bedrag van circa 3,5 miljoen euro. Directeur J. van Merwijk van Stadion Feijenoord wil geen commentaar geven zolang de haalbaarheidsstudies niet zijn afgerond.

Namens de voetbalclub reageert een woordvoerder van Feyenoord sceptisch: ,,Een derde ring is niet wenselijk. Het wordt duur en wat gebeurt er met de zichtlijnen vanaf de tribunes? Bovendien is De Kuip een monument en mag de architectuur niet worden aangetast.''

    • Jaap Bloembergen
    • Erik van der Walle