Dader `Londen' laat zich horen

De vermoedelijke dader van een van de zelfmoordaanslagen van 7 juli in Londen, Mohammed Sidique Khan, verklaart in een videofilm dat zijn actie bedoeld was als vergelding voor het geweld van westerse landen tegen moslims in de wereld. De band suggereert ook dat een of meer daders voorafgaand aan hun actie contact hebben gehad met het terreurnetwerk Al-Qaeda.

Het is voor het eerst dat er materiaal opduikt waarin een van de daders de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op zich neemt en een motivering geeft. Bij de aanslagen verloren 56 mensen het leven.

De opname werd gisteren getoond door het Arabische televisiestation Al-Jazira. Na de verklaring van Khan stelt Ayman al-Zawahari, nummer twee van Al-Qaeda, in het Arabisch dat de aanslagen in Londen een klap in het gezicht van premier Blair waren. Daarmee werd de strijd verlegd naar ,,het land van de vijand''.

Khan wordt gezien als de leider van het viertal in Londen. ,,Jullie democratisch gekozen regeringen begaan voortdurend wreedheden tegen mijn mensen en jullie steun voor hen maakt jullie rechtstreeks verantwoordelijk, net zoals ik rechtstreeks verantwoordelijk ben voor het beschermen en wreken van mijn moslimbroeders en -zusters. Tot we ons veilig voelen, zullen jullie ons doelwit blijven'', aldus Khan in het Engels op de video. ,,Onze woorden hebben geen invloed op jullie en daarom zal ik met jullie spreken in een taal die jullie begrijpen. Onze woorden zijn dood tot we ze tot leven wekken met ons bloed.''

Politie en inlichtingendiensten proberen te achterhalen hoe nauw de contacten tussen de daders en Al-Qaeda waren. Het staat volgens hen niet vast dat de verklaringen van Khan en Zawahiri op dezelfde plaats zijn opgenomen. Al-Qaeda zou de opname van Zawahiri later kunnen hebben toegevoegd aan de verklaring van Khan, die mogelijk is opgenomen bij een van diens bezoeken aan Pakistan.