Cabriolets worden praktischer

Sinds Peugeot vijf jaar geleden de 206 van een elektrisch opvouwbare dakconstructie voorzag, is de belangstelling voor cabrioletmodellen enorm toegenomen. Van de 206 CC alleen al zijn er 325.000 verkocht. Een zogenaamde coupé-cabriolet biedt 's winters immers evenveel comfort als een normaal gesloten automodel. Het mechanisme van zo'n opvouwbare vaste kap heeft echter beperkingen omdat het dak in twee delen als een schelp scharniert, en de kap zelf neemt veel plaats in de kofferruimte in. Ook de interieurruimte is daardoor beperkt, want een tweevoudige dakconstructie kan een open auto slechts over een beperkte lengte afdekken. Op de komende tentoonstelling van Frankfurt (publieksdagen van 16 tot 25 september) beleeft de tweede generatie van het cabrio-coupé-concept zijn debuut. Volkswagen, Opel en Volvo presenteren er cabriolets die dankzij dakconstructies met drie of meer opvouwbare elementen volwaardige vierpersoons zijn. Die daken kunnen een grotere interieurlengte overspannen en nemen in de kofferruimte minder plaats in.

    • Wim Oude Weernink