Belgisch bier bevat soms erg veel water

Eenderde van het Belgische pils bevat te veel water. Het gaat vooral om huismerken van supermarktketens, maar ook om bekende namen zoals Maes.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Belgische consumentenbond Test-Aankoop. De organisatie ging na hoeveel vaste grondstoffen zoals hop, granen en gist in de bieren zitten. Tien jaar geleden haalden alle merken de norm. Maar nu bevat één op de drie Belgische pilsjes in verhouding te veel water, meldde de Vlaamse zender VRT gisteren.

Kees Bubberman, secretaris van het Landelijk Amateur Bierbrouwers Overleg, vindt dat geen verrassing. ,,Bier met veel ingrediënten heeft een vollere smaak. Maes heeft een lichte smaak en drinkt makkelijk weg. De goedkopere merken gebruiken uit kostenbesparing minder grondstoffen.''

Ook een paar bekende buitenlandse merken zijn getest, waarbij Heineken `goed' als eindbeoordeling kreeg.

Als beste bier kwam Bavik Belgian Premium Pils uit de bus. ,,Dit bier doet de reputatie van het Belgische pils alle eer aan'', volgens het rapport. Houden de Belgische bierdrinkers echter rekening met de portemonnee, dan blijkt Gold Pils (huismerk van supermarktketen Spar) de beste koop. Belgen drinken jaarlijks gemiddeld 115 liter bier. Zij staan daarmee in de Europese Unie op de vierde plaats.

Wie in België een kratje pils haalt bij de supermarkt, loopt echter een goede kans dat het bier het etiket `pils' niet verdient. Traditioneel behoort pils tot biercategorie 1. Dit betekent dat er tussen de 11 en 13,5 gram ingrediënten (zoals hop, mout) voor 100 gram bier vóór gisting gebruikt moeten worden.

De Belgische consumentenbond pleit ervoor dat wettelijk wordt geregeld dat de naam pils alleen gebruikt mag worden voor bier dat daar ook daadwerkelijk aan voldoet.