Amerikanen vragen hulp bij olietekort

De Amerikaanse regering heeft verschillende Europese landen gevraagd om olie te leveren uit hun strategische oliereserves. Ook Japan overweegt olie beschikbaar te stellen.

In de Verenigde Staten dreigt een tekort aan olie als gevolg van orkaan Katrina. De orkaan heeft de olieproductie in de Golf van Mexico vrijwel geheel stilgelegd en er is een tekort aan benzine aangezien raffinaderijen in het getroffen gebied niet meer functioneren omdat er geen stroom is of omdat de schade te groot is.

Of de Europese Unie als blok hulp zal geven is een vraagteken. De veiligheidscoördinator van de EU, Solana, zei vanmorgen dat de EU de VS zal helpen met zoveel olie als nodig is. De Britse minister Straw van Buitenlandse zaken echter zei dat dit niet aan de orde was omdat er een wereldmarkt in olie bestaat.

De ramp in de VS heeft directe gevolgen voor de Nederlandse automobilist. Energieconcern Shell verhoogde vanmorgen voor de vierde keer in ruim een week de adviesprijzen van autobrandstoffen. Bij de belangrijkste benzines gaat het om een verhoging van 3,6 cent per liter, bij diesel om 1 cent. De adviesprijs van een liter euro ongelood komt daarmee op 1,515 euro. Voor super moeten automobilisten inmiddels 1,569 euro betalen. Diesel kost nu 1,135 euro.

Shell reageert met de verhoging op de sterk gestegen prijzen van ruwe olie op de wereldmarkt.De prijs van Brent-olie uit de Noordzee daalde vanmorgen weliswaar met 34 cent tot 67,38 dollar per vat, een reactie op het vrijgevenvan de Amerikaanse strategische oliereserves, maar de verwachting is dat de olie de komende tijd opnieuw duurder zal worden. De schade aan olieplatforms is enorm en een kleine dertig platformen zijn losgeslagen en vooralsnog zoek.

Volgens president Bush zal de verstoring van de energievoorziening in de VS slechts van tijdelijke aard zijn. De president zei dat regering en oliebedrijven al hebben overlegd over hoe de schade snel gerepareerd kan worden. Bush riep zijn landgenoten wel op om zuinig om te springen met energie en brandstoffen. ,,Als het niet nodig is, koop het dan niet'', zei Bush. De Amerikanen verbruiken dagelijks circa 25 procent van de wereldwijde olieconsumptie.

Benzinetekortpagina 11