Adreslijstje politici bij terreurverdachte

Tussen papieren die mogelijk van terreurverdachte Nouredine El F. zijn, heeft de Nationale Recherche een gecodeerd briefje gevonden met daarop privé-adressen van Kamervoorzitter Weisglas en de fractievoorzitters Dittrich, Van der Vlies en Marijnissen.

El F. wordt door justitie gezien als een belangrijk lid van de `Hofstadgroep'. Hij werd deze zomer gearresteerd. De vondst van het briefje blijkt uit nieuwe stukken in het vertrouwelijke strafdossier waarin deze krant inzage heeft gehad. De Nationale Recherche schrijft in een proces-verbaal dat is gedateerd op 30 augustus dat het ,,ernstige vermoeden'' bestaat dat El F. plannen beraamde om Nederlandse politici te vermoorden. Het openbaar ministerie heeft dat vermoeden niet overgenomen. ,,Wij hebben daar geen bewijzen voor, hij wordt daar niet van verdacht,'' aldus een woordvoerder van het landelijk parket.

Het OM is voorzichtig met een oordeel over het briefje: ,,Wat de betekenis, achtergrond en bedoeling is, weten we niet'', aldus de woordvoerder. Maar het onderzoek naar El F. loopt nog. Nouredine el F., vriend van Mohammed B. die Theo van Gogh vermoordde, werd in juni gearresteerd op Station Lelylaan in Amsterdam. In zijn rugzak bleek een geladen machinepistool te zitten.

Het briefje lag tussen papieren van El F. op een salontafeltje in het huis van medeverdachte Martine van der O., waar El F. samen met zijn vrouw was ondergedoken. Dat had Van der O. zelf verklaard en op die plek heeft de politie het ook gevonden. Het briefje is opgesteld in een eenvoudige code waarbij elke letter is vervangen door de daaropvolgende in het alfabet. In plaats van `Weisglas' staat er `Xfjthmbt'.

[Vervolg BRIEFJE: pagina 3]

BRIEFJE

Extremisten op zoek naar adres

[vervolg van pagina 1]

Een handschriftvergelijking heeft inmiddels uitgewezen dat het briefje ,,waarschijnlijk niet'' is geschreven door El F. zelf, of door zijn vrouw Soumaya S. Evenmin zijn er vingerafdrukken van hen beiden op aangetroffen. Ook heeft justitie vastgesteld dat de adressen ,,op een vrij eenvoudige wijze'' via open bronnen op internet zijn te achterhalen. Advocaat G. Later van El F. wil geen reactie geven. Ze wil evenmin bevestigen dat ze nog advocaat is van El F.

Eerder was al bekend dat Soumaya S. adressen probeerde te achterhalen van VVD-fractievoorzitter Van Aartsen en Kamerlid Hirsi Ali. Dat bleek uit een door inlichtingendienst AIVD afgeluisterd telefoongesprek van S. met haar zus die in een Haagse apotheek werkte waar de familie Van Aartsen geregeld kwam. De zus zou daar ook Hirsi Ali hebben gezien.

Leden van de groep jonge fundamentalistische moslims die door justitie als `terroristische organisatie` wordt vervolgd zijn volgens justitie al langer bezig met het achterhalen van verblijfplaatsen van politici. Zo zette een van hen het toenmalige adres van Hirsi Ali al voor de moord van Van Gogh op internet. En na de moord vond de politie een `beramingsbriefje' met een schetsje van een vermoedelijk onderduikadres van de VVD-politica. De herkomst daarvan is tot dusver echter niet vastgesteld. Twee mannen die met dat briefje in verband werden gebracht zijn inmiddels weer op vrije voeten.

In het strafdossier bevinden zich verklaringen van diverse getuigen die beschrijven hoe El F. vooral probeerde extremistische denkbeelden over te brengen op jonge moslimvrouwen. Volgens sommige getuigen zou hij Nederlandse politici hebben genoemd die als `ongelovigen' bestreden moesten worden.

Ook zijn vrouw Soumaya S. zou zich zeer extremistisch hebben uitgelaten. Een getuige die als mede-gedetineerde een dag met haar in een cel heeft doorgebracht, verklaarde dat zij vertelde dat zij ook met lezingen aanhangers probeert te winnen voor de Jihad.

    • Jaco Alberts