AD voert senatoren op als lezer

De willekeurige lezer, een inspiratiebron voor het nieuwe Algemeen Dagblad, blijkt minder willekeurig dan de krant beweert. Drie van de vijf lezers uit een lezerspanel zijn senatoren van de SP. Ze werden in de proefeditie van de nieuwe krant opgevoerd onder gefingeerde namen. Hun pasfoto's zijn overgenomen van de website van de Socialistische Partij.

Anja Meulenbelt, schrijfster en activiste te Amsterdam, heet in het AD Corrie Scholtheis, huisvrouw te Wijster. Tineke Slagter werd omgedoopt in Linda Koning, maar liefst 21 jaar jonger en teamleider in een Leids ziekenhuis. Filosoof en historicus Ronald van Raak werd Paul Kösters, kwaliteits- en milieumanager.

Volgens het AD maken de drie SP-senatoren deel uit van een groep lezers die in de nieuwe krant hun mening over gebeurtenissen, situaties en ontwikkelingen geven. ,,Omdat de mening van echte mensen vaak net zo interessant is als die van de experts en specialisten, plaatsen we, als het onderwerp daar aanleiding toe geeft, de mening van het Lezerspanel in de krant.'' De ware identiteit van de lezers werd ontdekt door het Rotterdamse SP-raadslid Theo Cornelissen, en gisteren gepubliceerd door journalist Frank van Dijl op zijn site Het Vrije Volk.

Volgens het AD was gebruik van de SP'ers eenmalig voor de informatiekrant en zullen ze niet terugkeren in het lezerspanel.