Zomer achter glas

Weinig is bevredigender 's winters om uit een koele voorraadkast een pot met nectarines op sap van eigen inmaak te kunnen pakken. Zomaar opeens de zomer op tafel. En daarmee ook de herinnering aan die zonnige dag dat heerlijke nectarines op de (boeren)markt werden gekocht waarvan een deel thuis verdween achter glas. Na de stortvloed van brieven die ik ontving over de verkrijgbaarheid van zwartebessenjam, schrijf ik nu maar dat nectarines op sap moeilijk te vinden zijn in Nederland. Je weet maar nooit wat de Aldi nog in petto heeft. Wie liever perziken op sap heeft, die vervangt de nectarines door perziken. Of doe half-om-half. Zorg wel voor rijpe, maar geen overrijpe nectarines. De vruchten worden met schil en al in stukken gesneden zodat ze op economische wijze een extra grote jampot (of weckpot) kunnen vullen. Als de vruchten te rijp zijn, behouden de stukjes niet hun vorm maar vallen tijdens het pocheren uit elkaar.

Bereiding: Snijd de nectarines in kwarten van de pit af. Snijd de partjes dwars op de draad in dikke, waaiervormige plakjes. Verwarm in een ruime pan al roerend het water en de suiker op een laag vuur tot de suiker is gesmolten. Breng de suikersiroop aan de kook. Doe de nectarines erbij, breng het geheel aan de kook en laat de vruchten op een vrij laag vuur in de open pan 15 minuten zachtjes pocheren. Kook in die tijd een grote, hoge jampot en bijpassend deksel (of een grote weckpot) enkele minuten in kokend water. Laat pot en deksel omgekeerd uitlekken op een brandschone theedoek. Schep de gepocheerde nectarines met een schone lepel uit de kokende siroop en doe ze over in de pot tot deze tot iets onder de rand is gevuld. Giet de hete siroop erbij tot de vruchten volledig zijn bedekt. Sluit de pot, zet hem 10 minuten op zijn kop (zodat eventuele bacteriën op het deksel worden gedood) en daarna weer rechtop. Bewaar het restant van de siroop. Bij een volgende pocheersessie van vruchten kan dit restant worden aangevuld met water en suiker in de aangegeven verhouding. Gaandeweg wordt de pocheersiroop steeds lekkerder en daarmee ook de inhoud van de vruchten in de pot.

Morgen: mosterdsoep.

    • Florine Boucher