Wat doen de kinderen

Een concert bezoeken

Kinderen van 2,5 tot 7 jaar en hun familie kunnen op zaterdag 3 september in Maastricht komen luisteren naar een `voorstellingsconcert' van Het Brede Spoor. De voorstelling heet `Zaterdag mijn konijn' en gaat over een konijn dat droomt dat hij mee mag naar een echt concert. Kinderen mogen zelf hun eigen knuffel meenemen. De voorstellingsconcerten zijn een voorbereiding op het Peuter- en kleuterconcert dat op zaterdag 1 oktober in Maastricht zal plaatsvinden.

Za 3 sept, 15-16u, €4. In de Henri Hermanszaal van muziekschool Kumulus, centrum van de kunsten, St. Maartenspoort 2, Maastricht. Inl 043-3618038 & www.hetbredespoor.com

Poppenspeler worden

Het Theatermuseum in Amsterdam organiseert de poppententoonstelling `Kikker & Co' voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Tijdens een bijbehorende workshop (6 t/m 12 jaar) gaat het kind als een echte poppenspeler aan de slag en probeert verschillende poppenspeltechnieken uit (schimmen, marionetten, hand- of bekpoppen). De workshop eindigt met een voorstelling voor eigen publiek. In de museumzaal worden verschillende handpoppen, marionetten en internationale poppen tentoongesteld in vitrinekasten die door vormgever Rieks Swarte zijn ontworpen.

Workshop Kikker & Co in het Theatermuseum op zondag 4 september van 15-16u. Reserveren di t/m vr (13-16u30) 020-5513300 of educatie@tin.nl. Herengracht 168 in Amsterdam. Inl 020- 5513300 & www.tin.nl

Poppentheater kijken

Bij poppentheater `De Zilveren Maan' treedt Frans Hakkemars op met zijn Figurentheater. Hakkemars maakt poppenspel zonder kast met allerlei verschillende speeltechnieken en een acteursrol voor de poppenspeler. Een van de voorstellingen heet `Vrolijke Frans' (v.a. 2,5 jr.), een voorstelling waarin Frans terug gaat naar zijn eigen kindertijd.Een andere voorstelling heet `Reintje de Vos' (v.a. 5 jr.), een bewerking van het eeuwenoude verhaal Van den vos Reynaerde. za 3 sept, 14u30 `Reintje de Vos', zo 4 sept, 11u `Vrolijke Frans'. Landgoed Elswout Elswoutslaan 28, Overveen. Toegang € 6,50 € 7,50 (volwassenen). Inl 023-5424926

Speurtocht doen

Op 4 september is er om 14u een speurtocht in het Verzetsmuseum Amsterdam door de expositie Dag pap, tot morgen. Joodse kinderen gered uit de crèche. Het is 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog, in Amsterdam. Circa vijfduizend kinderen wachten in de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg op deportatie. Ongeveer vijfhonderd worden er gered. Door wie? En hoe? In `Dag pap' vertellen de kinderen die het overleefden hun verhaal. Geschikt vanaf 10 jaar. Gratis toegang.

Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61. Inl 020-6202535 & www.verzetsmuseum.org

Manga's kijken

Almere staat de komende week in het teken van Japan. Grand café De Villa in Almere-Haven is tijdens het Japans Festival Almere omgebouwd tot Manga-café. Manga's zijn strips die in Japan heel erg populair zijn. In het Manga-café liggen heel veel strips ter inzage. In de expositieruimte van Cultureel Centrum Corrosia worden Japanse animatiefilms vertoond, zoals het prachtige Spirited Away van Hayao Miyazaki en Akira van Katsuhiro Otomo.

Japans Festival Almere, 3 t/m 11 sept, Manga-café Inl www.devilla.info, algemene inl (Cultureel Centrum Corrosia) 036-5215929 & www.japansfestivalalmere.nl

Vikingen ontmoeten

De Vikingen, dat was rond het jaar 800 een stoer volkje uit Noord-Europa, dat op bezoek kwam in Nederland. In het weekend van 3 en 4 september komen ongeveer tweehonderd Vikingen opnieuw langs, dit keer met iets vreedzamer doelen. Bezoekers, niet alleen kinderen, kunnen hun tenten bezoeken, zien hoe ze kookten, hun kleding repareerden en zelfs zien hoe ze vochten. Op een markt zijn Viking-spullen te koop, zoals drinkhoorns, kleding en zilveren en benen voorwerpen.

Archeon, Alphen aan de Rijn. Inl 0172-447744 & www.archeon.nl

Naar Rotterdam gaan

Zondag 4 september is de Culturele Aftrap, de opening van het culturele seizoen in Rotterdam. Kinderen kunnen van 12 tot 19u terecht op het `Kidspodium' op het Schouwburgplein. Op het programma `De bal is rond', een muzikale familievoorstelling over voetballer willen worden. En `Kleine Ezel', een musical over vriendschap. Vriendschap tussen mamma Ezel en Bok, Das en Feestvarken, en de vriendschap tussen Kleine Ezel en Jakkie. Vrijdag t/m zondag zijn bovendien de Wereldhavendagen, rond de Erasmusbrug. 's Avonds vuurwerk.

Inl www.decultureleaftrap.nl & www.wereldhavendagen.nl

Met kunstenaars werken

Op zondag 4 september kunnen kinderen van 2 tot 12 jaar kennismaken met beeldende kunst en architectuur bij het Haags Kinderatelier. In september staat het Open Atelier in het teken van de lucht. Op de eerste zondagochtend van de maand kunnen peuters van 2 tot 5 jaar van 11 tot 12u naar aanleiding van een kort verhaaltje werken met een beeldend kunstenaar. Van 12u15-13u45 uur werken kinderen van 5-12 jaar op hun eigen niveau naar aanleiding van verhalen over het thema. In het atelier liggen materialen klaar. Alle bijeenkomsten bieden ruimte voor vrij experimenteren. Inschrijven moet voor vrijdag 13u30.

Haags Kinderatelier, 070-3633745 & www.haagskinderatelier.nl