VS spreken strategische olieopslag aan

De Amerikaanse president Bush heeft gisteren wegens Katrina besloten de strategische olievoorraden van de VS aan te spreken. Hij noemde de orkaan ,,de grootste natuurramp in de Amerikaanse geschiedenis''.

Maar olieanalisten zeggen dat met het besluit geen druppel extra benzine op de markt komt, omdat er een acuut tekort aan raffinagecapaciteit in de Verenigde Staten is. Volgens de jongste officiële raming van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is er nog voor zo'n twintig dagen benzine voorradig in de VS.

Bush heeft ook de milieuregels versoepeld, waardoor raffinaderijen minder schone benzine kunnen produceren. Bovendien kan Europa met zijn grote voorraden benzine die aan minder strenge voorwaarden moet voldoen de VS bijspringen. Maar het zou ten minste twee weken duren voordat de Europese hulp echt goed op gang is.

Volgens de jongste schatting van de autoriteiten lag gisteren 83 procent van de dagelijkse gaswinning en 90 procent van de dagelijkse oliewinning in de Golf van Mexico stil. Een kwart van de totale Amerikaanse olieproductie is uitgeschakeld, zei gisteren het American Petroleum Institute, een particuliere onderzoeksinstelling.

Benzineprijzen stegen gisteren op de Amerikaanse termijnmarkt met 5,7 procent tot 2,60 dollar per gallon nadat ze dinsdag met 20 procent omhoog waren geschoten. Aan de pomp betaalt de automobilist al 3 dollar per gallon (79 dollarcent per liter, circa 64 eurocent) en analisten sluiten een verhoging tot 5 dollar per gallon niet meer uit. Benzinetekorten werden volgens The New York Times gisteren gemeld in South Carolina, de beide Dakota's, Arkansas en Kentucky. In South Carolina vormden zich rijen voor pompstations.

,,Onze burgers moeten begrijpen dat deze storm de capaciteit verstoord heeft om benzine te maken en te distribueren'', zei Bush. Behalve de benzineprijzen stijgen ook die voor andere producten als huisbrandolie en kerosine, en ook de gasprijzen stijgen hard.

Het aanspreken van de strategische olievoorraden waartoe Bush gisteren besloot zal niet helpen, zeggen analisten, want geen raffinaderij kan meer ruwe olie raffineren en het verlies aan raffinagecapaciteit compenseren.

In Londen stond Brent vanmorgen op 66,98 dollar per vat en in Singapore West-Texas Intermediate op 68,94 dollar per vat (159 liter). De dure olie heeft wereldwijd gevolgen voor de energieprijzen. In Nederland verhoogde marktleider Shell vandaag de benzineprijs voor de derde keer deze week. De adviesprijs voor euro ongelood is nu 1,479 euro per liter.