VOORKEUR REGIO

HAARLEMMERMEER

Dropping, een geschenk uit de hemel De bewoners van de gemeente Haarlemmermeer zijn gewend aan een dagelijkse stroom vliegtuigen boven hun hoofd van en naar Schiphol. Voor de uitgestrekte Haarlemmermeerpolder (die dit jaar 150 jaar bestaat) heeft beeldend kunstenaar Hester Oerlemans een project bedacht waarbij het luchtruim in de weekeinden van de maand september wordt teruggegeven aan de bewoners. Op het weiland van Jan Ham in Nieuw-Vennep zullen vier kunstenaars – Jan Rothuizen, Jaap Kroneman, Joep van Liefland en Gabriel Lester – tijdens deze weekeinden een `dropping' uitvoeren waarbij vliegtuigen hun – nu nog geheime – lading laten vallen. Met dit project worden ook de voedseldroppings van zestig jaar geleden, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, herdacht.

`Dropping', 3, 10, 17, 18 en 24 sept om 15 u op het land van Jan Ham, Hoofdweg 955, Nieuw-Vennep. Inl. www.haarlemmermeer.nl

HOOFDDORP

De verschrikkelijke moeder Alex van Warmerdams komedie De verschrikkelijke moeder is een drieluik van losstaande gruwelsprookjes, steeds eindigend in doodslag. Pierre Bokma speelt de drie hoofdpersonen. Annette Malherbe is zijn zuster. Je kunt ze zien als rondtrekkende boze geesten die zich transformeren. De verschrikkelijke moeder is in vele opzichten briljant geestig. Pierre Bokma tilt alles nog een treetje hoger, hij geeft vlees en bloed aan de hoekige teksten. Helemaal geslaagd is het niet, door de vluchtige vorm (die aan De jurk doet denken) laten de sprookjes je ook koud. Maar Van Warmerdam is een van die grote, oorspronkelijke geesten van wie ook de minder geslaagde werken boven het doorsnee aanbod uitstijgen.

8 sept Hoofddorp, Schouwburg De Meerse. Inl. 020-6060601 of

www.orkater.nl.

LEIDEN

Gezichten van de wereld

Het eerste lustrum van de Nederlandstalige versie van National Geographic wordt gevierd met een foto-expositie van `de mooiste portretten van de twintigste eeuw' in het Rijksmuseum voor Volkenkunde. De foto's, van mensen uit alle windstreken en culturen, zijn chronologisch gerangschikt naar de steeds veranderende fotografietechnieken.

`Gezichten van de wereld', Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1 in Leiden. T/m 29 jan. 2006, di t/m zo 10-17 u (3 okt., 25 dec. en 1 jan. gesl.). Inl. www.rmv.nl.

UTRECHT

Uitfeest Met het Uitfeest wordt zondag in heel Utrecht het kunstseizoen geopend. Alle kunstinstellingen openen hun deuren en nodigen iedereen uit voor gratis voorproefjes, workshops, voorstellingen, tentoonstellingen, optredens en een kijkje achter de schermen. Het Uitfeest begint om 11.00 uur met het Oudegracht Operaconcert (bij de Geertebrug). 't Barre Land houdt een Scandinavische Middag, met Ibsen, Strindberg, Fosse, Akwavit, zalm en warme truien. De Paardenkathedraal speelt Toer de Frans, een razende musical van een halfuur over wielrennen. Bij het Filiaal kun je zien hoe de jeugdtehatergoep werkt aan Oblomov: waarom ik niet wil opstaan. Verder Bach, salsa, tango, muziekquiz en veertien drumstellen.

Inl. (030) 2866455 of www.uitfeest.nl.

Mamma Mia De ABBA-musical Mamma Mia! heeft niets met ABBA zelf te maken, maar vervlecht op ingenieuze wijze vele ABBA-hits met een verhaal over een aanstaande bruid die voor haar huwelijk op een Grieks eiland drie mannen uitnodigt die haar vader zouden kunnen zijn. Mamma Mia! heeft precies de juiste flair die het verhaal voortstuwt van hit naar hit.

Beatrixtheater (achter CS) Inl www.musicals.nl of 0900-3005000