Vier-zonder in finale, skiffeur mist eindstrijd

Met een indrukwekkende zege in de halve eindstrijd heeft de Nederlandse vier-zonder-stuurman de finale van de WK roeien in Japan bereikt. De Nederlandse skiffeur Sjoerd Hamburger miste de finale op het nippertje.

Geert Cirkel, Jan Willem Gabriels, Matthijs Vellenga en Gijs Vermeulen versloegen in 5.46,33 de ongestuurde vieren van de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Australië, Tsjechië en Duitsland. Met Nederland gingen de VS en Nieuw Zeeland naar de finale van zaterdag. In de tweede halve finale eindigden Groot-Brittannië, Canada en Denemarken op de drie promotieplaatsen.

Skiffeur Hamburger was maar 0,41 seconde verwijderd van een finaleplaats in de voor skiff in de open klasse. De 22-jarige Fries leverde in de halve finale een heroïsch gevecht. Hij eindigde als vierde na olympisch kampioen en titelverdediger Olaf Tufte uit Noorwegen, de Belg Tim Maeyens en de Duitse oud-wereldkampioen Marcel Hacker. Hamburger kon in de eindsprint de veel oudere Duitser net niet weerstaan. Tufte won de spannende race in het wereldrecord van 6.29,65. Hamburger haalde met 6.32,63 acht seconden van zijn Nederlandse record uit de herkansingen af. Tufte, Maeyens en Hacker plaatsten zich voor de finale, evenals de Tsjech Ondrej Synek, de Nieuw-Zeelander Mahe Drysdale en de Cubaan Yoennis Hernandez. Hamburger roeit nog de B-finale. Hij kan hoogstens zevende worden in de eindrangschikking.

Marit van Eupen bereikte de finale op het onderdeel skiff lichtgewicht. De bijna 36-jarige roeister van Nereus won vandaag de halve finale lichtgewicht met meer dan een bootlengte voorsprong op de Française Benedicte Lusuy en de Britse Jo Hammond. De eerste halve finale was gewonnen door de Cubaanse Ismaray Marrero voor de Cubaanse Teresa Mas de Xaxars en de Duitse Laura Tasch. Op het licht stromende water stond de wind weer in de gunstige richting voor de deelnemers om snelle wedstrijden te varen.

Een half uur na zijn Nereus-clubgenote Marit van Eupen roeide Gerard van der Linden zich naar de finale skiff lichtgewicht. De 24-jarige Amsterdammer eindigde in de halve finale als tweede, slechts 0,17 seconde na de Zwitser Marcel Eichmann. De winnaar vestigde met 6.43,69 een wereldrecord. De oude toptijd was slechts een dag oud en in handen van de Japanner Kazushige Ura. De 6.43,86 betekende een Nederlands record voor Van der Linden. Het wereldrecord van Eichmann stond minder dan een kwartier. In de andere halve finale was de Griek Vasileios Polymeros met 6.41,54 nog sneller.

Het aantal finaleplaatsen voor Nederland staat nu op vijf. Eerder plaatsten de vrouwenacht en de lichtgewicht dubbelvier vrouwen zich voor de eindstrijd.