`Veerman door fout directeur'

Minister Veerman (Landbouw, CDA) is buiten zijn schuld om als directeur geregistreerd gebleven van zijn Franse bedrijf Veerman France SAS. Hij had zijn notaris gevraagd hem als directeur uit te schrijven. Dat is niet gebeurd. Zodoende kreeg Veerman in september 2004 alsnog de jaarrekening van Veerman France SAS ter ondertekening voorgelegd.

Dat schrijft Veerman in een brief aan de Tweede Kamer. De minister moest zich vanmiddag in de Kamer verantwoorden over zijn betrokkenheid bij enkele bedrijven. Volgens kabinetsregels had Veerman de stukken van Veerman France SAS niet mogen ondertekenen. Veerman noemde dit deze week een ,,slordigheid'', die hij tegenover de Kamer ,,ruiterlijk'' zou toegeven. In de brief van vandaag doet hij dat niet.

De minister schrijft dat hij op 19 juli 2002 al zijn activiteiten in zijn landbouwbedrijven via een ,,onherroepelijke volmacht'' overgedragen aan zijn advocaat.

De SP uitte deze week ook kritiek op de nevenfuncties die Veerman nog steeds had zonder ze op te geven bij premier Balkenende (CDA). De minister heeft deze week zijn nevenfuncties afgestoten. Hij was onder meer lid van enkele comités van aanbeveling.

De premier schrijft vandaag aan de Tweede Kamer dat naast Veerman ook zestien andere bewindslieden nevenfuncties die zij tegen de kabinetsregels niet hebben opgegeven. In totaal hebben zij circa vijftig nevenfuncties.

Premier Balkenende betreurt dat, omdat dat in strijd is met ,,duidelijke regels''. Staatssecretaris Van Geel (Milieu, CDA) heeft de meeste nevenfuncties (elf). Daarna volgt minister Brinkhorst (Economische Zaken, D66) met tien. Zij zullen deze functies moeten neerleggen.