TUINEN & BEELDENTUINEN

Grassen

In het eerste weekend van september, 3 en 4 september, worden bij kwekerij Oudolf in Hummelo de jaarlijkse Grassendagen gehouden. Grassen zijn begin september op zijn mooist en de grassen gecombineerd met vaste planten zijn in de vernieuwde privétuin van Kwekerij Oudolf van 10-16u te bezichtigen. Zaterdag wordt tussen 12u30 en 13u het nieuwe boek van Piet Oudolf en Noel Kingsbury Planten voor Morgen gepresenteerd, Heilien Tonckens (kwekerij De Heliant) houdt een lezing en er zijn stands van o.a. Rita van der Zalm (bolgewassen) en Mark Bulk met bijzondere heesters.

Grassendagen op 3 en 4 sept van 10-16u bij kwekerij Oudolf, Broekstraat 17, Hummelo. Toegang €2,50 p.p. Inl 0314-381120 of www.oudolf.com

Siergrassen

Meer dan 250 soorten siergrassen, tientallen soorten bamboes en vaste planten zijn te zien en te koop tijdens het Siergrassenweekeind op 3 en 4 september bij kwekerij Het Groene Weegje in Kwadendamme (Zeeland). Bezoekers kunnen wandelen door de kwekerij- en bamboetuin van bijna 1 hectare en daar volgroeide grassen, bamboes en de hoogstamboomgaard, met oud-Hollandse fruitrassen, bekijken.

Siergrassenweekeinde op 3 en 4 sept 10-17u30 bij Kwekerij Het Groene Weegje, Aalweg, Kwadendamme. Toegang gratis. Inl 0113-644007 of www.groeneweegje.nl

Bostuinieren

In de bostuin van de Warande op landgoed Keppel bij Doetinchem wordt zondag 4 september om 14u een lezing gegeven over bostuinieren of woodlandgardening en om 14u is er een rondleiding door de bostuin. Ook worden stinzenplanten, bos- en schaduwplanten verkocht. Vanuit de Warande zijn mooie wandelingen te maken over het landgoed Keppel door de bossen van het reliëfrijke gebied met oude rivierduinen, langs het kasteel aan de Oude IJssel en door het typische Achterhoekse landschap met verspreid liggende boerderijen, weilanden, en hoger gelegen oude bouwlanden.

Bostuinieren op zo 4 sept van 11-17u op de Warande, Jan de Jagerlaan 2, Laag Keppel. Toegang €3,50, kinderen gratis. Inl 0314-382440 of www.dewarande.nl

Rotsplanten

De Nederlandse Rotsplanten Vereniging organiseert op zaterdag 3 september een verkoopdag van rotsplanten in de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht. Er wordt een markt gehouden waar verkopers van rotsplanten uit binnen en buitenland een groot sortiment rotsplanten te koop aanbieden, van algemeen tot zeer zeldzaam, van gemakkelijk te kweken tot echte liefhebbersplanten. In de rotstuin van de Botanische Tuinen is ook een grote collectie rotsplanten van over de hele wereld te zien.

Rotsplantenverkoopdag op het terrein van de Botanische Tuinen, Fort Hoofddijk, Budapestlaan 17, Utrecht van 10-15u; tuinen open tot 17u. Toegang €4,50 voor volwassenen, €3,50 voor 65+ en groepen. Kinderen tot 12 jaar €1,50 en mjk is geldig. Inl 030-2535455 of www.botanischetuinen.uu.nl

Bollen en knollen

Bijzondere collecties bollen en knollen zijn op zaterdag 3 september te koop in de Botanische Tuin De Kruidhof in Buitenpost (Friesland). Diverse standhouders kunnen ook vragen beantwoorden.

Bollen en knollendag op za 3 sept van 10-17u in Botanische Tuin De Kruidhof, Schoolstraat 29b, Buitenpost. Toegang €2, kinderen tot 4 jaar gratis. Inl 0511-541253 en www.dekruidhof.nl

Interart

Interart, onder de rook van Den Bosch, heeft zich de afgelopen jaren een speciale plaats onder de Nederlandse beeldentuinen verworven. De collectie is groot, gevarieerd en door de bank genomen hoogwaardig. En in de door Arend-Jan van der Horst ontworpen beeldentuin, met vijvers en oranjerie, komen de beeldhouwwerken goed tot hun recht. Een expositie van Peter Jacquemyn is nog t/m 9 oktober te zien.

Interart, Gouverneursweg 6c, Heeswijk-Dinther. T/m 9 okt do t/m zo van 13-17u. Inl 0413-293328. www.interart.nl Entree: €4 (CJP 2,80).

St.Gerlach

Het nijlpaardje van beeldhouwer Emile Cornelis heeft een koel plaatsje in de fontein van de binnenplaats van St. Gerlach. Zijn gepatineerde huid wordt natgehouden door het stromende water; hij lijkt zo uit de dierentuin ontsnapt. Meesters in de beeldhouwkunst is het thema van de beeldenexpositie met ruim honderd beelden in de tuinen van St. Gerlach en Neercanne, samengesteld door Doret Henkes van Gallery Bell'Arte in Maastricht. Verder in de glooiende tuin van St. Gerlach beelden van o.a Joris Gaymans, Antoinette Leroy, Rod Dudley, Carlos Mata, Bart van Hoek, Ans Hey, Peter Harskamp, Xander Spronken en Jan Pater.

Kasteeltuinen van Château St.Gerlach, Josheph Corneli Allee 1, Houthem (bij Valkenburg) t/m 23 okt. Inl 043-3211702 of www.gallerybell-arte.com.

Neercanne

De tuinen van Chateau Neercanne zijn meer besloten dan St. Gerlach met hofjes van keurig geschoren heggen en boven elkaar gelegen terrastuinen. Hier bronzen van o.a. Evert van Hemert, Margo Homan, Andre Vranken, Pepé Gregoire en Peter Erftemeyer.

Château Neercanne, Cannerweg 800, Maastricht. T/m 23 okt dag 10-18u. Inl 043-3211702 of www.gallerybell-arte.com.