Topman UCI stelde zichzelf kandidaat

Hein Verbruggen heeft zich voor de vierde maal kandidaat gesteld als voorzitter bij de internationale wielerunie UCI, om te voorkomen dat twee ,,niet-geschikte'' kandidaten succesvol worden.

Dat blijkt uit correspondentie die de Telegraaf vanochtend openbaar heeft gemaakt. Verbruggen heeft altijd de Ier Pat McQuaid gesteund in de strijd om zijn opvolging. De Spanjaard Gregorio Moreno en de Maleisiër Darshan Singh zijn volgens de Nederlandse UCI-voorzitter, die eind deze maand zou vertrekken, ongeschikt ,,gezien hun achtergrond, hun persoonlijkheid en motivatie''.

Die kwalificaties gebruikt Verbruggen in een brief die hij een maand geleden aan de voorzitters van de vijf confederale bonden heeft gestuurd. McQuaid, die al jaren actief is als bestuurder bij de UCI, heeft als enige wel de steun van de Nederlander. Vanochtend was Verbruggen niet bereikbaar voor commentaar.

Verbruggen stelt dat hij ,,in overleg met de Nederlandse Wielerbond KNWU'' op het laatste moment heeft besloten om zich alsnog te kandideren. KNWU-voorzitter Joop Atsma stelde eerder dat juist de Nederlandse bond het initiatief had genomen om Verbruggen voor te dragen, in het geval dat hij zich toch weer kandidaat zou stellen.

Volgens Atsma was hij er niet van op de hoogte dat Verbruggen zichzelf had gekandideerd, hoewel de KNWU volgens Verbruggen in het overleg betrokken was. ,,Ik heb daar niet met hem over gesproken'', stelt Atsma vanochtend in een reactie. Die brief die vanochtend in de krant stond, heb ik ook nooit gezien.''

Atsma wil zich niet uitlaten over de kwaliteit van Singh en Moreno. ,,Ik ken hen niet persoonlijk, maar weet wel dat Moreno al veel heeft gedaan in het wielrennen. Nee, een oordeel geef ik verder niet.''

De kandidaatsstelling van Verbruggen past in een strijd die al enkele maanden wordt gevoerd. Eerder waren Singh en Moreno naar de ethische commissie van de UCI gestapt, omdat zij zich benadeeld voelden in de strijd om het voorzitterschap. Voorzitter van die ethische commissie was de Nederlander Pieter Zevenbergen die ook vice-voorzitter is van de KNWU en die volgens Verbruggen betrokken was bij diens kandidaatsstelling.