Theaterfestival

Vanaf maandag wordt in Amsterdam het Theaterfestival gehouden, met de zeven `beste' toneelstukken van het afgelopen seizoen. Samensteller Cis Bierinckx verkoos: Dragelijk (NTGent), Bezonken rood (Ro theater), Brand (Ceremonia), 4.48 Psychose (Het Zuidelijk Toneel), Isabella's Room (Needcompany), Zeg het maar (Het Net) en het buitenbeentje Galapagos (Abattoir Fermé).

Aan te raden is vooral de monoloog Bezonken rood, naar de roman van Jeroen Brouwers over een man die niet loskomt van zijn gestorven moeder en van zijn jeugd in een Jappenkamp. Bezonken rood, geregisseerd door Guy Cassiers, is verwant aan zijn Proust-bewerkingen, die deze week in Rotterdam zijn te zien. Ook in Bezonken rood speelt de door videoschermen gedomineerde vormgeving een hoofdrol. Cassiers gebruikt video om afstand te scheppen tussen tekst en personage en om hem tegelijkertijd op de huid te zitten. Acteur Dirk Roofthooft mompelt eerder dan dat hij declameert. Dankzij de zendmicrofoon horen we ieder zuchtje. Deze bijna terloopse speelstijl past goed bij Brouwers' introspectieve tekst, een monologue intérieur van een man gevangen in zijn wanen. Het Theaterfestival werd vorig jaar opgeheven, maar het Vlaamse filiaal bleef bestaan. De Vlaamse selectie is nu ook in Nederland te zien, als interim-festival. Als het goed is, krijgen we volgend jaar een nieuw, volwaardig festival.

5-10 sept. Amsterdam, Stadsschouwburg en Brakke Grond. Inl 020-6242311 of www.theaterfestival.nl.