THEATER

Internationale keuze

In Rotterdam is vanaf maandag De Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg te zien, het toonaangevende festival voor buitenlands theater. `De Keuze' toont dit jaar nauwelijks traditioneel toneel maar vooral interdisciplinair theater dat verwant is met beeldende kunst en dans, en gebruik maakt van film, fotografie en zelfs diashows, kookkunst en buikspreken.

Van de eigen huisgroep het Ro Theater worden de vier nu reeds legendarische Proust-voorstellingen achter elkaar vertoond. Regisseuse Alize Zandwijk - ook van het Ro Theater- was vorig jaar in Hamburg en regisseerde daar Tsjechovs Iwanow, over een voormalige held die in een depressie verzeild raakt. De Italiaanse regisseur Romeo Castellucci komt naar Rotterdam met Br.#04 Bruxelles/Brussel. Castellucci is een plaatjesmaker: hij toont een schokkend bedoeld rariteitenkabinet dat bewondering of afkeer oproept. Ditmaal plaats hij bijvoorbeeld een eenzame baby in een marmeren ruimte. De Needcompany komt met Isabella's Room, dat ook op het Theaterfestival in Amsterdam te zien is. Een oude blinde vrouw (Viviane de Muynck) blikt terug op haar leven, omringd door mysterieuze voorwerpen uit Egypte en Afrika.

De Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg 5-24 sept in de Rotterdamse Schouwburg. Inl. 010-4118110 of deinternationalekeuze.nl