Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. CDA'er Bert de Vries veegt in een vandaag verschenen boek de vloer aan met het hervormingsbeleid van het kabinet-Balkenende. Verder aandacht voor het watervliegtuig Karel Doorman dat morgen in de haven van Rotterdam landt. Een gesprek met de weduwe van schout-bij-nacht Karel Doorman en haar zoon die in 1942 met dit type vliegtuig uit handen van de Japanners wisten te blijven. Ned.2, 18.20-18.55u.

Nova. Reportage uit het door een orkaan getroffen New Orleans, reconstructie van de activiteiten van zakenman F. van A. die het exportverbod naar Irak trachtte te omzeilen en het Kamerdebat over de bedrijven van minister Veerman. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Vinger aan de pols. Zie tv-vooraf. Ned.2, 19.55-20.40u.

Dal der zuchten. Portret van het boerendorpje Plan in de Spaanse Pyreneeën waar elke oudste zoon zijn ouderlijk huis, het land en vee erft. Daar klagen de mannen niet over; het werkelijke probleem is dat er nauwelijks huwbare vrouwen zijn. Al tientallen jaren zoeken de jonge vrouwen uit het dorp hun heil honderden kilometers verderop, in de moderne wereld. Ned.1, 23.00-23.50u.

Vergezicht: Die dag stierf mijn god. Reportage over jonge Nepalese meisjes die in India worden gedwongen in bordelen te werken onder erbarmelijke omstandigheden. In Bombay zijn initiatieven ontstaan om de kinderen te redden van de seksslavernij. Deze Amerikaanse documentaire, dit jaar genomineerd voor een Emmy Award, maakt gebruik van een verborgen camera. Met o.a. het hartverscheurende verhaal van Gina, die op 7-jarige leeftijd in een bordeel door een groep mannen werd misbruikt. Ned.3, 23.50-0.45u.

PRAATPROGRAMMA

De biologische klok. Slot van een serie over vrouwen die er alles voor over hebben om zwanger te worden. Ned.1, 22.30-23.00u.

AMUSEMENT

De verbouwing. Eerste deel van een vijfdelige serie waarin Frans Bromet buren volgt die problemen hebben met verzakkende huizen, scheurende muren en lekke rioolbuizen. Ned.1, 22.00-22.30u.

FILM

.Catch Me If You Can (Steven Spielberg, 2002, VS). Opgewekte mythologisering van de waargebeurde geschiedenis van de minderjarige oplichter Frank Abagnale jr., die zich, nog voordat hij 21 werd, uitgaf voor piloot, dokter en openbare aanklager en ruim een miljoen dollar aan valse cheques incasseerde. Spielbergs voornaamste doel lijkt minitieus en verlekkerd te laten zien hoe slim die man was. Leonardo DiCaprio als Abagnale, Christopher Walken als zijn tragisch-heroïsche vader en Tom Hanks als een berustend saaie FBI-man. Net5, 20.30-23.10u.

Remember the Titans (Boaz Yakin, 2000, VS). Waargebeurd verhaal over een multiraciaal highschool-footballteam uit de jaren zeventig. Denzel Washington speelt de coach die zwart en wit, en nog een handvol andere tegenstellingen, bijeen moet zien te krijgen. Veronica, 20.30-22.35u.

Mon père est ingénieur (Robert Guédiguian, 2004, Fr). Regisseur van o.a. Marius et Jeanette situeerde zijn film als altijd in Marseille. Jongeman ontfermt zich over zijn in een fantasiewereld levende jeugdliefde. TV5, 22.25-0.15u.

Sweet Angel Mine (Curtis Radclyffe, 1996, Canada/GB). Effectieve thriller knipoogt naar Psycho. Britse motorrijder belandt op afgelegen boerderij in Nova Scotia. RTL5, 23.50-1.30u.

Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (Ulrich Edel, 1980, W-Dld). Succesvolle verfilming van een autobiografische bestseller door Berlijns heroïnehoertje. Eentonige beelden uit de spuiterswereld bevredigen sensatiezucht en worden hypocriet-moralistisch opgediend. RTL7, 23.50-2.10u.

Rosen für den Staatsanwalt (Wolfgang Staudte, 1959, W-Dld). Politiek drama, van de regisseur van de Ciske de rat uit 1955. Man ontwaart in een politicus de rechter die hem in de oorlog ter dood veroordeelde. ZDF, 1.15-2.50u.

RADIO

Radio 1-journaal. Speciale uitzending over tien jaar Radio 1-journaal met o.a. bedenker Piet van Tellingen en media-directeur Ton Verlind. Er wordt gesproken over het ontstaan, nieuws uit het verleden en de toekomst van (nieuws)radio. Radio 1, 17.30-19.00u.

Zomerfestival. Concert van Neil Young op 10 december 1989 in het Muziektheater in Amsterdam. Young zong de klassiekers After The Goldrush en Heart Of Gold. Radio 2, 22.02-23.00u.