Shells reuzenplatform `ernstig beschadigd'

Shells reusachtige olieplatform Mars, dat goed is voor 15 procent van de olieproductie in de Golf van Mexico, is ,,ernstig beschadigd'', zei gisteren de Amerikaanse kustwacht.

Een woordvoerder van Shell in Nederland bevestigde de ernstige schade vanmorgen. Hij zei verder dat de schade bij de 25 overigens gas- en olieinstallaties die Shell in de Golf van Mexico heeft ,,meevalt''. Dat heeft Shell vanuit de lucht vastgesteld. Inmiddels is personeel van Shell terug op alle 25 installaties op zee om de schade ,,in detail'' op te nemen. Over de schade aan pijpleidingen onder water – bij de vorige orkaan Ivan in september voor de olieindustrie nog de grootste schadepost – is volgens hem nog niets te zeggen.

Dat geldt ook voor de kosten van de totale schade en het moment van de herstart van de uitgeschakelde productie en raffinage. Door Katrina is 17 procent van de wereldwijde olieproductie (420.000 vaten per dag) en 17 procent van de wereldwijde gasproductie (36 miljoen kubieke meter gas) van Shell komen stil te liggen, zei hij.

Volgens de Amerikaanse kustwacht zijn in de Golf van Mexico in totaal zeker 20 platforms op drift geraakt of gezonken, zo vertelde een woordvoerder van de kustwacht aan The New York Times. Een gasinstallatie zou in brand staan.

Volgens The Wall Street Journal hebben overstromingen en stroomuitval zeker acht raffinaderijen in het door Katrine getroffen rampgebied stilgelegd. Een negende, de reuachtige raffinaderij van ExxonMobil bij de stad Baton, draait op halve kracht. Woordvoeders van zowel ExxonMobil als BP in Nederland waren vanmorgen voor commentaar over de toestand bij hun installaties in de VS onbereikbaar.

Wegens de overstroming waren personeelsleden van energiemaatschappijen volgens The Wall Street Journal niet in staat ten minste vier grote raffinaderijen in het rampgebied te bereiken. Een pijpleiding waardoor geraffineerde producten als benzine van het gebied naar de zuid- een oostkust van de Verenigde Staten worden vervoerd, zou wel weer werken.

,,Ik heb nog nooit zoiets verwoestends gezien in de raffinageindustrie'', zei een directeur van een Amerikaanse raffinaderij tegen de krant. ,,Er zijn tal van raffinaderijen die flinke schade geleden hebben door de overstroming, en het zal denk ik veel werk kosten om de overstroomde raffinaderijen weer draaiende te krijgen.''