Shell schikt vier zaken

Energieconcern Shell heeft in de Verenigde Staten vier zaken geschikt die waren aangespannen in verband met de verlaging van de olie- en gasreserves van vorig jaar. Dat heeft Shell gisteren gezegd.

De vier zaken zouden dienen in federale rechtbanken in New York en New Jersey en in de staatsrechtbank van New York. De rechtszaken waren aangespannen tegen het bedrijf zelf, maar ook tegen een aantal huidige en voormalige bestuursleden van het Nederlands-Britse concern.

Shell moest vorig jaar ruim 30 procent van de `bewezen' olie- en gasreserves afboeken omdat deze niet voldeden aan de criteria die de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC stelt. De afboeking zorgde ervoor dat drie topmanagers moesten vertrekken en dat de beurskoers kelderde.

In de schikking is overeen gekomen dat Shell een aantal bepaalde corporate governance-beginselen zal veranderen. Ook zal het energieconcern de advocaatkosten betalen van 9,2 miljoen dollar die de ontevreden beleggers het afgelopen jaar hebben gemaakt.