Schuld Feyenoord aan NOS

Voetbalclub Feyenoord staat nog voor circa 1,5 miljoen euro in het krijt bij de NOS, door een lening uit het begin van de jaren negentig. De lening, door het ministerie van WVC verstrekt voor renovatie van stadion De Kuip, zou terugbetaald worden in de vorm van uitzendrechten. Tot een volledige aflossing is het echter niet gekomen.

Dit is bevestigd door de NOS, die de lening als zendgemachtigde overnam van het ministerie. Feyenoord geeft geen commentaar. De totale lening aan Feyenoord bedroeg indertijd 4,3 miljoen gulden. Een woordvoerder van het Commissariaat voor de Media zegt dat zo'n lening ,,nu waarschijnlijk niet meer zou kunnen''. Het publieke geld is ,,verstrekt in een tijd dat er nog nauwelijks commerciële televisie was. Nu zou dit zeker een discussie oproepen over oneerlijke concurrentie.''

De NOS maakte een maand geleden bekend de komende vijf jaar de UEFA Cup-wedstrijden van Feyenoord te zullen uitzenden. Onderdeel van dat contract is de afspraak dat de lening aan het eind van de looptijd zal zijn afgelost. Hoeveel de club per wedstrijd krijgt, willen de NOS en Feyenoord niet zeggen.

De lening heeft een rol gespeeld bij recente onderhandelingen over de UEFA Cup-rechten. Volgens C. Vis, lid van de raad van bestuur van de Publieke Omroep, heeft dat niet geleid tot oneerlijke concurrentie omdat de grootte van de lening voor Talpa-eigenaar John de Mol geen barrière kan zijn geweest. Vis zegt wel dat Feyenoord de lening direct had moeten aflossen als de club met Talpa of met een andere omroep in zee was gegaan. ,,Dat is logisch in een zakelijke relatie. Het is een soort leverancierskrediet. Dat zeg je op als je geen zaken meer met elkaar doet.''

In een interview met Voetbal International verklaarde De Mol onlangs dat hij tijdens besprekingen met Feyenoord ,,geconfronteerd [werd] met bestaande contracten en opties uit het verleden. Voordat je je daar als nieuwkomer ingevochten hebt, ben je twee, drie jaar verder.'' Eerder slaagde Talpa er ook al niet in de rechten voor de wedstrijden om de – centraal door de Europese voetbalbond verkochte – Champions League te bemachtigen.

Talpa, dat alleen over de rechten voor de Eredivisie beschikt, wil niet ingaan op het misgelopen contract met Feyenoord. Binnen de voetbalclub wordt gezegd dat Talpa pas een overeenkomst wilde sluiten op het moment dat ook de andere UEFA Cup-deelnemers (Willem II, AZ en Heerenveen) naar Talpa zouden gaan. Feyenoord wilde daar niet op wachten.

Begin jaren negentig kreeg zowel Ajax (6 miljoen gulden) als Feyenoord (4,3 miljoen gulden) een lening van het ministerie van WVC voor de nieuwbouw (Arena) of renovatie (Kuip) van hun stadions. ,,De politiek wilde die clubs wel steunen, maar dat moest wel een concreet doel hebben. Daarom werd het geld in stadions gestoken. Die miljoenen werden renteloos geleend en in feite werd het een soort knipkaart: iedere keer dat er een Europese wedstrijd door de NOS werd uitgezonden, liep het bedrag terug'', zegt Cees Vis, die destijds als topambtenaar van WVC betrokken was bij de deal.

Vis noemt de lening ,,achteraf bezien een gouden deal''. ,,De tv-rechten zijn enorm in waarde gestegen. Het enige wat wij de afgelopen jaren misliepen was de rente. Dat het publiek geld is, zie ik niet als een bezwaar: wij betalen nu toch ook rechten met publiek geld.''

    • Merel Thie
    • Erik van der Walle