Opbrengst aces naar `Katrina'

Na haar snelle overwinning op de Colombiaanse Catalina Castano (6-2 en 6-2) heeft de Amerikaanse tennisster Serena Williams aandacht gevraagd voor de slachtoffers van de orkaan Katrina. De zevenvoudige winnares van een grandslamtitel bedankte het publiek en deed direct een belofte. Voor elke ace die ze dit jaar nog op een tennistoernooi slaat, doneert ze 100 dollar voor hulp aan de slachtoffers van Katrina. De orkaan richtte begin deze week in de staten Louisiana, Mississippi en Alabama een enorme ravage aan.

,,Ik heb alle tv-kanalen gevolgd'', zei Serena Williams. ,,De ellende is enorm, de schade verschrikkelijk. Vorig jaar hebben we op Palm Beach te maken gehad met een orkaan. Categorie twee of drie. Ik kan me amper voorstellen hoe het er in New Orleans aan toe is gegaan.''

Het voorbeeld van Serena Williams werd snel gevolgd door voormalig toptennisser John McEnroe. Hij zei toe 25.000 dollar voor hulp aan de slachtoffers te geven. De Amerikaan riep anderen op ook een bijdrage te leveren.

Bij de mannen bereikte Rafael Nadal, eerder dit jaar winnaar op het gravel van Roland Garros, de derde ronde. De Spanjaard, in New York als tweede geplaatst, versloeg gisteren zijn leeftijdgenoot Scoville Jenkins in drie sets. Nadal won met 6-4, 7-5 en 6-4. Jenkins, met zijn achttien jaar iets jonger dan de Spaanse topper, speelde pas zijn derde wedstrijd op een grandslamtoernooi.

De Australische kanshebber op de titel Lleyton Hewitt versloeg de Spanjaard Albert Costa – inmiddels afgezakt naar de 104de plaats op de wereldranglijst – met 6-1, 6-2 en 6-1. Hewitt viel terug op twee van zijn best ontwikkelde wapens; zijn service en een geweldige backhand. De Slowaak Karol Kucera was in de eerste ronde te sterk voor de Australiër Mark Philippoussis. Ook die wedstrijd was na drie sets ten einde: 6-4, 6-2 en 7-5.