Om naar uit te kijken

FOTOGRAFIE

Noorderlicht

De twaalfde editie van de fotomanifestatie Noorderlicht in Groningen richt zich met de centrale expositie Traces & Omens op een van de meest ongrijpbare facetten van de fotografie: de tijd. De expositie met werk van 42 fotografen uit 18 landen, gaat over het kijken naar tijd en over de fotografie zelf. Gefotografeerde familieverslagen en sociale reportages, landschappen, interieurs en sporen van oorlog krijgen een plaats in het tijdsverloop en de context waaruit ze ooit werden gedestilleerd. Een uitgebreid programma van nevententoonstellingen vindt plaats op diverse locaties in de stad. Academie Minerva heeft de expositie Tsunami. Het Groninger Museum laat foto's uit de eigen collectie zien en de synagoge exposeert foto's van Yishay Garbasz.

Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie Groningen, Traces & Omens, Der Aa-kerk, centrum Groningen. 4 sept t/m 9 okt. Inl 050-3182227 &

www.noorderlicht.com

MUZIEK

Gaudeamus

De Internationale Gaudeamus Muziekweek vindt plaats in het nieuwe Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Een jury selecteerde uit 368 inzendingen van componisten uit 51 landen zeventien stukken die worden uitgevoerd tijdens concerten, waarna de winaar wordt bepaald. Verder is er aandacht voor Japanse muziek en is er een `Night of the Unexpected'. De Internationale Gaudeamus Muziekweek is gericht op muziek van jonge componisten, eerst jonger dan 35 jaar, maar in 1988 werd de maximumleeftijd verlaagd naar 30 jaar.

Internationale Gaudeamus Muziekweek: 4 t/m 11 sept. Inl music.week@gaudeamus.nl

POP

Solomon Burke

Juist nu we een beetje uitgekeken raakten op de breed uitgemeten comeback van Solomon Burke die vanaf zijn troon hof houdt als de onderuitgezakte koning van de soul, komt de zanger van Meet me in church en Everybody needs somebody to love met een nieuw element in zijn show. Predikant, biechtvader en begrafenisondernemer was Burke altijd al, maar nu wil `The Bishop' zijn religieuze zegeningen een belangrijkere plaats geven in zijn soulrevue. Een gospelkoor helpt hem bij zijn Soul Service.

3 sept Gospelfestival, CEC Gebouw Ganzenhoef, Amsterdam, 4 sept Paradiso, Amsterdam.

TELEVISIE

24, dag 4

Komende zondag om tien uur 's avonds is het weer zo ver: agent Jack Bauer van CTU (de Counter Terrorist Unit) komt in actie. Of wacht, Bauer – gespeeld door Kiefer Sutherland – is geen agent meer, sinds CTU hem ontsloeg. Het vierde seizoen van 24 heeft dezelfde opzet als de drie eerdere series: in 24 afleveringen van een uur (dat is inclusief 20 minuten reclame) wordt één dag gevolgd uit Bauers leven. En die dag is ook nu weer allesbehalve saai: binnen 1 uur wordt Bauer weer aangesteld als agent bij CTU. Morgen meer over de nieuwe 24 op de kunstpagina van deze krant.

4 sept, 22u, RTL 5.