Oltmans ontsteekt in woede tijdens EK

Bondscoach Roelant Oltmans van de Nederlandse hockeyploeg is gisteren tijdens een persconferentie in woede ontstoken naar aanleiding van de berichtgeving in de media over `bierdrinkende spelers'.

Een dag voor de afsluitende EK-groepswedstrijd, vanmiddag in Leipzig tegen Spanje, richtte Oltmans zich in felle bewoordingen tot vertegenwoordigers van de Nederlandse pers, en kondigde hij een persboycot af. ,,Een uiterst onverstandige actie van de desbetreffende spelers. Maar de zaak is onverantwoord opgeblazen. Daar heb ik mijn buik vol van'', aldus Oltmans, die de bijeenkomst voortijdig én woedend verliet.

Enkele spelers van de nationale ploeg werden maandagnacht, aldus persbureau ANP, om kwart voor twee 's nachts op een terras in hartje Leipzig gesignaleerd achter een glas bier. Het was enkele uren na de moeizame zege op Polen (2-1) op pas de tweede dag van het EK, waar Nederland na twee overwinningen al zeker is van een plaats in de halve finales.

Oltmans, de volgende ochtend geconfronteerd met de kwestie, zei dat het gedrag van de bewuste spelers ,,op de grens'' was, maar liet tegelijkertijd weten ,,niet gigantisch wakker'' te liggen van het nachtelijke terrasbezoek. Na kennis te hebben genomen van een aantal publicaties kwam hij gisteren alsnog terug op de zaak. Volgens de ervaren oefenmeester uit Oegstgeest ging het maar om twee spelers en niet om de gesuggereerde ,,handvol''. De andere `nachtbrakers' waren hockeyofficials, aldus Oltmans. Hij corrigeerde na intern onderzoek ook nog het vermelde tijdstip van twee uur naar half twee. ,,Bovendien is in de media de conclusie getrokken dat ze te laat thuis waren. Ook dat is onjuist. Er was helemaal geen tijd afgesproken.''

Oltmans benadrukte gisteren de afspraken met zijn spelersgroep nog eens goed te hebben doorgenomen. ,,Het is een kwestie van verantwoordelijkheid geven en nemen. Alles moet in het belang van het team zijn. Als topsporter moet je op een belangrijk toernooi weten wat wel en niet kan. Daar zijn de spelers nu meer dan ooit van doordrongen.''

Bijval kreeg hij van vice-aanvoerder Teun de Nooijer. ,,We zullen ervoor zorgen dat nu alles binnen de groep blijft. Natuurlijk hadden de betrokken spelers beter op hun hotelkamer kunnen blijven. Maar een bezoekje aan een terras moet ook kunnen. De nacht na een avondwedstrijd kun je toch moeilijk in slaap komen.''