O. Winston Link

Op de eerste foto van de tentoonstelling Steam, Steel & Stars in het Amsterdamse foto-instituut FOAM van O. Winston Link is het meteen duidelijk: dit is geen fotograaf die de straat op gaat om zoiets als `het beslissende moment' te vangen, maar een die weinig aan het toeval overlaat. Samen met een assistent staat Link op de foto, niet alleen met een paar grote camera's maar ook met een batterij lampen in vele soorten en maten. De foto dateert uit de tweede helft van de jaren vijftig van de twintigste eeuw toen O. Winston Link (1914-2001) de stoomlocomotieven van de Norfolk Western Railway in Staunton, Virginia fotografeerde. Link was een commerciële fotograaf die al als kleuter in de ban raakte van stoomlocomotieven. In 1956 besloot hij de laatste, nog rijdende voorwerpen van zijn levenslange liefde te fotograferen. Met zijn foto's van locomotieven haalde Link zijn grootste artistieke succes. Na zijn dood verdiende hij er zelfs een eigen museum mee in een oud station van de Norfolk & Western-spoorwegmaatschappij in Roanoke, Virginia.

Het wonder van Links foto's is dat ze tegelijkertijd echt en onecht zijn. Onbetwist echt zijn de stoomlocomotieven en de wagons die volgens de toelichting bij de foto's in FOAM zelfs gewoon volgens dienstregeling reden. De onechtheid komt doordat Link ze 's nachts fotografeerde, met flitslicht. Hierdoor lichten de locomotieven met hun witte rookpluimen fel op tegen een donkere achtergrond en lijkt het alsof Link een modelspoorbaan fotografeerde in plaats van bijvoorbeeld een echte Y6b 2175-locomotief die door een kloof in Lithia rijdt.

Steam, Steel & Stars: O. Winston Link t/m 28 sept in FOAM, Keizersgracht 609, Amsterdam. Dag 10-17u, do & vr 10-21u.