Nederlander drinkt meer koffie door pads

Nederlanders zijn voor het eerst sinds jaren meer koffie gaan drinken. De gemiddelde consumptie van koffie steeg in 2004 met 2 procent tot 148 liter per persoon per jaar. Dat zijn ruim drie kopjes koffie per dag.

Dit blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag van de VNKT, de Vereniging van Nederlandse Koffiebranders en Theepakkers.

De opleving van de koffieconsumptie is vooral te danken aan de introductie van nieuwe koffiezetmethodes, waaronder de pads die geschikt zijn voor het door elektronicaconcern Philips en koffiefabrikant Douwe Egberts ontwikkelde koffiezetapparaat Senseo. ,,Die methode speelt in op de wens van de consument om snel en gemakkelijk een of enkele koppen koffie te kunnen zetten, op ieder moment van de dag'', schrijft de VNKT in het jaarverslag.

De kentering is opmerkelijk. De koffieconsumptie was volgens cijfers van de branchevereniging al sinds 1990 gestaag aan het dalen. Dat specifieke jaar 1990 was overigens wel een topjaar waar het koffiedrinken betrof. Toen kwam de consumptie in Nederland namelijk uit op 174 liter ofwel 3,8 kopjes koffie per persoon per dag.

De stijging is ook opmerkelijk omdat de koffie duur was in 2004. De gemiddelde prijs van een halfpondspak koffie van 1,54 euro was de hoogste prijs sinds 1998.

De Vereniging van Nederlandse Koffiebranders en Theepakkers schat dat 79 procent van de Nederlanders regelmatig koffie drinkt. Van hen drinkt 44 procent de koffie geheel zwart, dus zonder melk, suiker of zoetjes.

Het theegebruik veranderde weinig vorig jaar. De theeconsumptie in Nederland bleef staan op een jaargemiddelde van 103 liter ofwel 2 kopjes per persoon per dag.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Koffiebranders en Theepakkers drinkt maar liefst 90 procent van de Nederlanders wel eens thee. Daaraan gaven ze vorig jaar in de supermarkten ruim 100 miljoen euro uit. Engelse thee blijft de meest gedronken variëteit. Het aandeel groene thee en kruidenmelanges groeide licht tot 16,3 procent.